International Standard Name Identifier (ISNI) gepubliceerd als ISO 27729

Logo International Standard Name Identifier

ISO, de International Organization for Standardization, heeft in maart de International Standard Name Identifier (ISNI) gepubliceerd als ISO 27729. De ISNI is een code van zestien posities die het mogelijk maakt om de 'publieke identiteit' van organisaties en personen (en zelfs fictieve personages) uniek te identificeren.

De ISNI is ontwikkeld door een collectief van organisaties die nood hebben aan de mogelijkheid om agenten die zijn betrokken bij de creatie, de productie, het beheer en de distributie van intellectuele of artistieke content uniek te identificeren. Denk hier aan auteurs, componisten, cartografen, artiesten en uitgeverijen. Een ISNI zorgt voor een eenduidige link tussen werken en hun scheppers.

Tot de negen initiatiefnemers van de ISNI behoren enkele gekende namen uit de bibliotheeksector: de Bibliothèque nationale de France, de British Library, de Conference of European National Librarians (CENL) en OCLC, dat tevens de ISNI-database host. Toepassingen voor een dergelijke code in de (digitale) bibliotheekwereld liggen dan ook voor de hand: denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden voor authority records.

Meer informatie vindt u op de website van de ISNI International Agency, die verantwoordelijk is voor het beheer van de standaard en de aanmaak van ISNI's.

• 25-04-2012
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)