Museum Meermanno verwerft miniatuurbibliotheek Bibliotheca Thurkowiana Minor

Bibliotheca Thurkowiana Minor

Op 13 april vond de overdracht plaats van een belangrijke nieuwe aanwinst voor Museum Meermanno | Huis van het boek: de Bibliotheca Thurkowiana Minor, een zeer aantrekkelijke miniatuurbibliotheek die werd opgericht door Guus en Luce Thurkow. Van 1984 tot 2003 verzorgden zij onder de naam ‘The Catharijne Press’ een antiquariaat en uitgeverij van miniatuurboeken.

De bibliotheek bevat 1515 miniatuurboeken en is een aanvulling op de collectie bijzondere boekvormen van het museum en uiteraard een fenomeen op zich. Zowel de inhoud als de verschijningsvorm van de boeken is zeer divers: van Prediker tot Het kleine insektenboek van Godfried Bomans en van buidelboek tot leporello, een modern gevouwen boek. Het oudste object in de verzameling is een kleitablet uit 1803 vóór Christus.

• 26-04-2012
  • Beheerder Website (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)