'EHBO voor historische boeken' in de Openbare Bibliotheek Brugge

Een EHBO voor historische boeken

De Openbare Bibliotheek Brugge bezit een mooie collectie historische boeken. Tijdens het project 'Een EHBO voor historische boeken. Eerstelijnszorg erfgoedcollecties Openbare Bibliotheek Brugge' dat in het voorjaar 2012 liep, gingen 13 vrijwilligers, 4 bibliotheekmedewerkers en 1 restaurator samen aan de slag om deze unieke collectie nieuw leven in te blazen. De projectcoördinatie lag bij Marijn de Valk, zelfstandig restaurator uit Middelburg, en Martine Eeckhout, coördinator bij CORES. Zowat 1200 oude drukken uit de periode 1500-1900 werden behandeld, ongeveer 20 minuten per boek. Het registreren van de schade in een databank, het uitvoeren van conserverende handelingen (droogreinigen en aanbrengen van lederdressing) en waar wenselijk en mogelijk kleine restauraties uitvoeren, stonden op het menu.

Erfgoedcel Brugge registreerde dit boeiende traject in een filmpje van 15 minuten. Een introductiefilmpje kan je hieronder bekijken, de volledige DVD kan worden besteld op de website van Erfgoedcel Brugge.

EHBO Historische Collecties

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 10-09-2012
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)