'Historische kranten online' telt acht miljoen pagina's

Historische kranten online

In 2007 startte de Koninklijke Bibliotheek van Nederland met het digitaliseringsproject Databank Digitale Dagbladen. Zes jaar later, sluit de KB het project op feestelijke wijze af met alle betrokkenen. In die periode zijn acht miljoen krantenpagina’s uit Nederland, Nederlands-Indië en West-Indië (Suriname en de Antillen) doorzoekbaar gemaakt, die samen ruim 85 miljoen artikelen opleveren. Een overvloed aan historische berichten is voor iedereen gratis doorzoekbaar op de webdienst Historische Kranten: algemene artikelen, familieberichten, advertenties en illustraties met onderschrift.

Acht miljoen pagina's

Van ruim honderd kranten die al beschikbaar waren is het aantal jaargangen flink uitgebreid, zoals van de Amigoe di Curaçao, het Bataviaasch Nieuwsblad, De West-Indiër, De Waarheid, het Utrechts volksblad, de Provinciale Drentsche en Asser Courant en vele andere.

Meer dan 70 kranten zijn volledig nieuw in deze laatste release binnen het project. Zo kunt u nu onder andere grasduinen in Het Vrije Volk, de Sumatra-courant, de Maasbode, het Agrarisch Nieuwsblad, De West, nieuwsblad uit en voor Suriname, De tijd, dagblad voor Nederland, maar ook in de Dagelijksche beurscourant en Het financieele dagblad. Uit de periode van de Tweede Wereldoorlog zijn eveneens titels aangevuld.

Nog lang geen einde aan digitalisering

Acht miljoen pagina’s: dat is ongeveer 8 procent van wat er aan kranten verschenen is tussen 1618 en 1995. De KB wil het aantal pagina’s in de krantensite in ieder geval de komende jaren nog uitbreiden tot zo’n dertien miljoen. Dat betekent dat na het project de digitalisering gewoon doorgaat, bijvoorbeeld binnen het programma Metamorfoze en door het scannen van microfilms.

App ‘Hier was het nieuws’

Op basis van de website Historische Kranten lanceerde de KB de gratis app Hier was het nieuws. Met deze app kunnen gebruikers  overal in Nederland historische informatie oproepen over de plek waar ze zich bevinden. Een ongeluk, brand of misdaad? Een oproer, optocht of onthulling? Historische krantenartikelen worden direct gelinkt aan locaties. De app toont de krantenartikelen met gebruik van GPS.

• 27-11-2012
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)