600 titels uit de DBNL ook als ebook beschikbaar

E-reader

Sinds kort zijn 600 titels uit de collectie van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) ook als ebook te lezen. Dit aantal zal de komende tijd verder toenemen. Van deze 600 meest rechtenvrije titels werd de ePub-versie voorbereid in samenwerking met Bibliotheek.nl.

Er wordt proza aangeboden, waaronder Ideën van Multatuli, de historische romans van Bosboom-Toussaint en Hendrik Conscience, De kleine Johannes van Frederik van Eeden en Eva van Carry van Bruggen. Verder maakt een bescheiden hoeveelheid jeugdliteratuur, poëzie en non-fictie deel uit van de 600 e-books: Robinson Crusoë, Niels Holgersson en Dik Trom. Onder de noemer poëzie vallen de Verzamelde gedichten van Marsman, De drie zustersteden van Ledeganck en Mei van Gorter. Binnen de non-fictie zijn onder andere beschikbaar: Vincent van Goghs Brieven aan zijn broeder, Henri Pirennes Geschiedenis van België en de zeven delen van Wandelingen met pen en potlood van Jacobus Craandijk.

De ebooks zijn voor het gemak van de gebruiker ondergebracht in een apart overzicht. Indien van een in de DBNL opgenomen tekst een versie als ebook beschikbaar is, zal dit echter ook bij de afzonderlijke titel te vinden zijn. Of een ebookversie (of pdf) beschikbaar is, kunnen gebruikers nagaan door bij de individuele titels te klikken op de link ‘downloads’.

• 13-12-2012
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)