KB Nederland en rechtenorganisaties werken samen bij toegang tot tijdschriften 1850-1940

De Nederlandsche Corinthian

De Koninklijke Bibliotheek van Nederland (KBN) vindt dat alle boeken, kranten en tijdschriften die sinds 1470 in Nederland zijn verschenen, digitaal beschikbaar moeten komen. Er is weer een stap gezet op deze weg, nu de webdienst 'Tijdschriften 1850-1940' is gelanceerd. De KBN onderhandelde daarover met diverse rechtenorganisaties. En ook andere erfgoedinstellingen profiteren mee.

Vanaf 15 februari zijn 1,5 miljoen pagina’s van 80 Nederlandse tijdschriften gratis online in te zien. De KBN heeft hiervoor met de auteursrechtenorganisaties Pictoright (visuele makers) en Stichting Lira (schrijvers, vertalers en freelance journalisten) een overeenkomst gesloten voor het digitaal hergebruik van deze tijdschriften. Het gaat om een collectieve regeling,  zoals zij in 2010 al deden voor de webdienst 'Historische Kranten' van de KBN.

De KBN verkrijgt van Lira en Pictoright een licentie om kosteloos online toegang te geven tot de artikelen en illustraties in de tijdschriften. Dit geldt zowel voor materiaal van de KBN zelf als voor dat van andere erfgoedinstellingen, die bijvoorbeeld via Metamorfoze collecties laten digitaliseren. Onder deze licentie mogen andere instellingen eveneens delen uit de tijdschriftendatabase van de KBN beschikbaar stellen. Ook kunnen wetenschappers de data gebruiken voor onderzoek.

De geest van de overeenkomst sluit aan bij de wens van de EU om auteursrechtelijke oplossingen te vinden die online toegang tot cultureel erfgoed voor een breed publiek mogelijk maken, terwijl tegelijkertijd de belangen van auteursrechthebbenden worden gerespecteerd. De tijdschriftenovereenkomst is na de krantenovereenkomst opnieuw een goed voorbeeld van samenwerking tussen rechtenorganisaties en erfgoedinstellingen om cultureel erfgoed voor iedereen toegankelijk te maken.

• 15-02-2013
  • Eva Wuyts (Histories vzw)