Digitaal archief Gazet van Antwerpen en Gazet van Mechelen gelanceerd

Schermafbeelding Digitaal Archief met krant uit WO I

Vanaf vandaag zijn de oudste en de nieuwste edities van Gazet van Antwerpen en Gazet van Mechelen digitaal raadpleegbaar. Tegen 2016 zullen ook alle tussenliggende jaargangen van deze kranten, waarvan de oudste dateert van 1891, online raadpleegbaar zijn. Het archief omvat dan ruim één miljoen pagina's met meer dan tien miljoen artikels.

Het krantenarchief wordt gerealiseerd binnen een publiek-private samenwerking van uitgeverij Concentra, de provincie Antwerpen, de steden Mechelen en Antwerpen en de Universiteit Antwerpen. In de opstartfase adviseerde de Vlaamse Erfgoedbibliotheek de erfgoedpartners in het project op het vlak van digitalisering en ontsluiting.

Via internet voor abonnees, in de leeszaal voor iedereen

Alle edities van de periode 1891-1920 en die van 2004 tot vandaag zijn gratis te raadplegen voor abonnees van Gazet van Antwerpen. Niet-abonnees kunnen het archief doorzoeken op verschillende partnerlocaties in de provincie Antwerpen:

Bezoekers kunnen artikels en kranten opzoeken op basis van trefwoorden en publicatiedata. Daarnaast zijn er specifieke dossiers met archiefmateriaal rond onder meer de Titanic, de Eerste Wereldoorlog en scheepvaartmaatschappij Red Star Line.

• 1. Aartselaar, Antwerpen, Arendonk, Balen, Beerse, Berlaar, Bonheiden, Boom, Bornem, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Dessel, Essen, Geel, Grobbendonk, Herenthout, Herselt, Hulshout, Hemiksem, Kapellen, Kasterlee, Laakdal, Lille, Lint, Mechelen, Merksplas, Mortsel, Niel, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Puurs, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Rumst, Schelle, Schoten, Sint-Amands, Stabroek, Vorselaar, Westerlo, Wommelgem, Wuustwezel, Zoersel, Zwijndrecht
  • 30-09-2013
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)