Boekensteun gezocht voor 16de-eeuwse bestseller over man-vrouwverhoudingen

Boekensteunbanieren en de 'Lusthof der Maagden' in het Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus stelt tijdelijk de 16de-eeuwse bestseller De Lusthof Der Maagden van Jan-Baptist Houwaert opnieuw ten toon. Het heeft dringend verzorging nodig en het museum zoekt daarvoor middelen.

Het boek staat reeds in de allereerste museumcatalogus van 1881 vermeld onder de tentoongestelde werken, en dat bleef het tot voor enkele jaren. 130 jaar blootstelling aan invallend zonlicht, vocht, en temperatuurschommelingen hebben het boek geen goed gedaan. Sommige pagina’s zijn zeer broos. Het boek is vervuild, de band beschadigd… Daarom heeft het boek dringend een restaurerende hand nodig.

Boekensteun

Om De Lusthof veilig te stellen voor de toekomst vraagt het Museum Plantin-Moretus steun. Een kleine bijdrage kan er voor zorgen dat dit historische tijdsdocument de nodige zorg krijgt en dat volgende generaties dit stukje Werelderfgoed kunnen ontdekken. Voor de gelegenheid stelt het museum het boek tijdelijk opnieuw tentoon. Zo kan het publiek zelf ontdekken waarom De Lusthof Der Maagden dringend gered moet worden. Een bijdrage leveren aan het restauratiefonds kan vervolgens via het crowdfundingplatform Boekensteun.

• 22-11-2013
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)