Unieke Bijbel heeft nieuwe toekomst dankzij Boekensteun

Glossenbijbel, Boekensteun, Unieke laatmiddeleeuwse Bijbel zoekt nieuwe toekomst

Midden oktober lanceerde het Grootseminarie Brugge, samen met negen andere projecthouders, een project op het crowfundingplatform Boekensteun. Een zestal weken later bereikte dit project 'Unieke, laatmiddeleeuwse Bijbel zoekt nieuwe toekomst' de kaap van 100% financiering.

Zo is er maar één

Hoewel er van de Bijbel ontelbare exemplaren in omloop zijn, is de Bijbel van het Grootseminarie een absoluut uniek exemplaar. Het gaat om een zogenaamde ‘glossenbijbel’ die 533 jaar oud is. Deze Bijbel is volledig (vier delen) en authentiek bewaard in de originele boekbanden.

Het Grootseminarie hoopte met dit project 2.350 euro aan giften binnen te halen om enkele dringende conserverende ingrepen aan de band en boekblok uit te voeren. Dankzij de boekensteun van meer dan tachtig schenkers staat de teller inmiddels op meer dan 5100 euro.1 Bovendien loopt het project nog tot Kerstmis.

De extra middelen zal de bibliotheek gebruiken om verdere conserveringswerken aan de Bijbel uit te voeren:

  • De Bijbel bestaat uit 4 volumes. Het project richtte zich op het eerste volume omdat dit het meest zorgen baart. Maar ook de andere drie volumes verdienen een passende zuurvrije bewaardoos.
  • Ook de drie andere volumes hebben nog hun originele, vijftiende eeuwse boekband. Naarmate extra middelen beschikbaar zijn, kunnen die boekbanden gereinigd en geconsolideerd worden.

Dank voor uw boekensteun!

Deze som geeft het Grootseminarie de mogelijkheid om de glossenbijbel in optimale omstandigheden voor het nageslacht te bewaren. Het succes van deze campagne is voor het bibliotheekteam dan ook een stimulans om met nog meer enthousiasme zorg te dragen voor het rijke patrimonuim van de instelling.

  • 1. Omdat veel schenkers via de Koning Boudewijnstichting doneren en deze donaties niet onmiddellijk zichtbaar zijn op Boekensteun.be, loopt de online teller iets achter op de werkelijke stand.
  • Nieuwsbericht
  • |
  • 04-12-2013
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)