Crowdfunding voor restauratie bijbel groot succes

Fragment uit de glossenbijbel

De erfgoedbibliotheek van het Grootseminarie Brugge is er dankzij crowdfunding in geslaagd maar liefst 7.540 euro op te halen voor de restauratie van een unieke bijbel uit 1480. Via de website Boekensteun kwam meer dan drie keer zo veel binnen als het gevraagde bedrag. Dankzij het extra geld kan de bibliotheek alle vier de delen van de bijbel weer in topconditie brengen. Dat is nodig omdat het werk een veelgevraagde ster is op tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Het Grootseminarie Brugge plaatste het project voor de restauratie van haar bijzondere ‘glossenbijbel’ in oktober 2013 op Boekensteun, een website om online financiering te zoeken voor oude en nieuwe boeken. De erfgoedbibliotheek had 2.350 euro nodig om de band en het boekblok van het eerste deel van de bijbel te laten behandelen. Dat deel wordt vaak uitgeleend voor tentoonstellingen.

Uiteindelijk deden 106 personen een bijdrage en klokte de actie zeer succesvol af op 321% van het benodigde bedrag. Daardoor kunnen de andere drie delen ook onder handen worden genomen. Met het opgehaalde geld zal een conservator de bijbel vakkundig herstellen. De namen van de donateurs worden vermeld op een ex libris dat wordt bewaard bij het gerestaureerde boek. Wie honderd euro of meer in het zakje deed, krijgt een gesigneerde prent van illustratrice Gerda Dendooven.

De glossenbijbel

De Biblia latina cum glossa ordinaria et interlineari werd in 1480 in Straatsburg gedrukt. De boekdrukkunst bestond toen nog maar een jaar of veertig. De abdij Ter Doest bij Brugge was de opdrachtgever. Het is een zogenaamde ‘glossenbijbel’, waarbij de Bijbeltekst rondom is voorzien van commentaar van theologen uit de vroege eeuwen van het Christendom.

De glossenbijbel van de Ter Doestabdij is de allereerste gedrukte versie van zo’n bijbel. Hij illustreert de overgang van het handgeschreven naar het gedrukte boek: de tekst kwam van de pers, de versieringen werden achteraf met de hand aangebracht. De vier delen zijn bewaard gebleven in de originele vijftiende-eeuwse boekbanden. Ook dat is heel uitzonderlijk.

Omdat hij zo bijzonder is, wordt de bijbel vaak gevraagd voor tentoonstellingen. Maar bruikleen is alleen verantwoord als een boek in goede staat is. En hoewel het Grootseminarie de bijbel met de grootste zorg omringt, zijn de banden na vijf eeuwen toch wel aan een opknapbeurt toe.

Voor meer informatie over het project van het Grootseminarie Brugge kan u terecht op de website van Boekensteun.

• 16-01-2014
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)