Zuurvrij verpakken in de London Library

Boxing, London Library, zuurvrij verpakken

Door boeken zuurvrij te verpakken worden ze beter beschermd tegen allerlei vormen van schade. Ook in de 'London Library', een prestigieuze bibliotheek in hartje Londen, verpakt men grote delen van de collectie met behulp van eenvoudige en in huis gemaakte zuurvrije dozen. In een blogbericht legt conservator Judith Finnamore uit welke de voordelen van het verpakkingsprogramma zijn, en op welke manier de dozen en verpakkingen gemaakt worden.

'Boxing clever'

Het meest klassieke verpakkingsmodel is de zogenaamde 'fasedoos'. Het is een vouwstructuur uit zuurvrij karton die het boek beschermt tegen o.a. scherpe randen en schadelijke producten. Belangrijk bij de creatie ervan is dat de maat van elk afzonderlijk boek zorgvuldig wordt opgemeten. Te ruime dozen kunnen immers schade veroorzaken omdat het boek niet op zijn plaats blijft zitten. De productie van elke doos neemt 15 tot 20 minuten in beslag. Het verpakkingsprogramma is dan ook een werk van lange adem.

• 21-05-2014
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)