Koninklijke Bibliotheek zet meer dan 1,2 miljoen oude krantenpagina's online

Staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Elke Sleurs

Sinds 2006 digitaliseerde de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) 3,5 miljoen krantenpagina’s. Tot voor kort kon deze collectie uitsluitend binnen de muren van de KBR worden geraadpleegd. BelgicaPress, een nieuwe online interface en zoekrobot, brengt hier verandering in. De kranten zonder rechten, die verschenen tussen 1831 en 1918, kan u  voortaan ook van thuis uit doorzoeken.

Krantendigitalisering in de KBR

Kranten zijn uiterst kwetsbare historische bronnen. De KBR is daarom al een tiental jaar bezig met de grootschalige digitalisering van haar krantenverzamelingen. Dankzij het digitaliseringsplan van de federale wetenschappelijke instellingen werden sinds 2006 maar liefst 3,5 miljoen krantenpagina’s gedigitaliseerd. Samen met de pagina’s die in samenwerking met andere partners werden verwerkt telt de verzameling meer dan 4 miljoen digitale documenten.

Tot op heden gaat het om een honderdtal Belgische dagbladen uit de periode 1831-1950. Naast de Belgische dagbladpers en talrijke gecensureerde kranten uit de twee Wereldoorlogen bevat de selectie ook uitzonderlijke literaire en historische schatten.

Toegankelijkheid

De auteurswetgeving laat niet toe de volledige gedigitaliseerde collectie online te zetten. Van de 4 miljoen gedigitaliseerde pagina’s kunnen er ongeveer 1,2 miljoen als rechtenvrij worden beschouwd. Het jaar 1918 wordt daarbij als grens genomen. De kranten die na deze datum verschenen, kunnen enkel binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek worden geraadpleegd.

De rechtenvrije pagina's zullen nog voor het einde van dit jaar online komen. Dit gebeurt stapsgewijs omdat ze opnieuw moeten worden geïndexeerd. Bij de lancering van BelgicaPress kan u zeven belangrijke titels via het web doorzoeken: Het Handelsblad, L’Indépendance Belge, L’Echo De La Presse, Gazet Van Brussel, De Nieuwe Gids, De Nieuwe Standaard en Messager de Gand, samen goed voor zo’n 350.000 pagina’s. Daarna zullen dagelijks nieuwe pagina’s online komen.

• 27-04-2015
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)