Bibliotheken van het Museum Plantin-Moretus en het MEJD nieuwe partners van Flandrica.be

Ingang Museum Plantin-Museum en Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant

De online erfgoedbibliotheek Flandrica.be verwelkomt twee nieuwe partners: de bibliotheek van het Museum Plantin-Moretus en die van het Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant (MEJD). Op de website zijn nu ook werken uit de collecties van deze twee erfgoedbibliotheken te vinden.

Button Flandrica.beMedewerkers van beide bibliotheken stapten eerder dit jaar in het introductietraject voor nieuwe partners. Ze slaagden erin om op korte termijn een aantal werken klaar te hebben voor opname op het platform. Die werden bij de halfjaarlijkse update van oktober opgeladen in de online erfgoedbibliotheek.

We stellen onze nieuwe partners graag even aan u voor:

Bibliotheek van het Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus is een historisch museum over de drukkersfamilie Plantin-Moretus. Het bevindt zich in het pand waarin Christoffel Plantijn zich in de zestiende eeuw vestigde als drukker. In de drukkerij staan een aantal authentieke houten drukpersen, waaronder enkele zeer oude Blaeu-drukpersen. Er is een gieterij voor loden drukletters, compleet met een unieke collectie handgietvormen. Daarnaast worden stempels en matrijzen bewaard van beroemde lettersnijders van de zestiende tot de achttiende eeuw. Die zijn van uitzonderlijk belang als typografisch erfgoed.

Het museum bewaart verschillende bibliotheken en archieven. Zowel Christoffel Plantijn als zijn opvolgers, de Moretussen, lieten een rijk archief na over boekdrukkunst en hun familieleven. Daarnaast herbergt het een mooie historische bibliotheek vol oude werken gedrukt vóór 1800 en meer dan zeshonderd historische manuscripten. Ten slotte zijn er ook moderne bibliotheken over boekdrukkunst en cultuurgeschiedenis, en over oude en moderne grafische kunsten.

Bibliotheek van het Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant

Het Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant (MEJD) brengt vanaf 2017 een ‘briljant verhaal’ door het verhaal van de Belgische edelsmeedkunst met diamant en juwelen te versmelten. De basis voor het nieuwe museum wordt gevormd door het voormalige Zilvermuseum Sterckshof en het Diamantmuseum van de Provincie Antwerpen. Beide musea zijn nu gesloten, in afwachting van de opening van het nieuwe museum. Ze zijn wel actief via het Diamantpaviljoen en het Umicore Zilverpaviljoen aan de voet van het Museum aan de Stroom (MAS).

De bibliotheek van het toekomstige museum bevat een rijke en gespecialiseerde collectie publicaties rond de toegepaste kunsten, met een nadruk op (edel)smeedkunst en juweelkunst. Daarnaast is er een ruime collectie over glaskunst, keramiek, design en meubelkunst, munt- en penningkunde, interieurkunst, (kunst)geschiedenis en kunststijlen. De bibliotheek bewaart ook een unieke documentaire erfgoedcollectie rond het beroep van edelsmid, waaronder originele verkoopcatalogi en modelboeken van Belgische zilverbedrijven en edelsmeden, technische tijdschriften en handboeken. Ten slotte is er de collectie publicaties en documentatie over diamant (geologie, ontginning, handel en nijverheid, industriediamant) van het voormalige Diamantmuseum. De bibliotheek van het MEJD is momenteel alleen op afspraak toegankelijk.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 03-11-2015
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)