US News Map: Amerikaanse historische kranten door tijd en ruimte

Startpagina website US News Map

De laatste jaren zijn er kilometers aan krantencollecties gedigitaliseerd en op het internet gezet. Dankzij gebruiksvriendelijke interfaces hebben die digitale kranten ook hun weg gevonden naar een grote groep van gebruikers. In het bijzonder het zoeken op woordniveau heeft dankzij OCR al heel wat mensen zielsgelukkig gemaakt tijdens hun wetenschappelijk onderzoek, de zoektocht naar familieleden of berichten over hun woonplaats.

Een nadeel is echter dat één zoekopdracht doorheen enkele decennia kranten een onoverzichtelijke lijst aan hits kan opleveren, waardoor u door de bomen het bos niet meer ziet. Een deel van de oplossing is een gebruiksvriendelijke zoekinterface die uw zoekresultaten visualiseert doorheen tijd en ruimte, zoals US News Map.

US News Map

US News Map is een interactieve kaart, ontwikkeld door Georgia Tech Research Institute en de University of Georgia’s eHistory, die gebruikmaakt van Chronicling America, een databank van historische kranten van de Library of Congress. De website spoort de frequentie van een woord op en visualiseert het resultaat doorheen tijd en ruimte. U ziet dus wanneer en waar een woord voor het eerst opduikt en hoe dat woord doorheen tijd en ruimte evolueert. Door te klikken op een zoekresultaat op de kaart krijgt u een pop-upvenster met links naar de kranten en pagina's op Chronicling America. Dit geeft een handig instrument om erachter te komen hoe kranten over iets schreven.

Het leuke is ook dat u uw zoekresultaat kan laten afspelen met een door uzelf gekozen interval. Probeert u het gewoon zelf eens uit ...

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 21-03-2016
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)