#Unite4Heritage: Vlaamse Unesco Commissie zoekt creatievelingen

Logo van de sociale mediacampagne Unite4Heritage

Niemand bleef onberoerd bij de opzettelijke vernieling van de Unesco Werelderfgoedsite in Palmyra, Syrië. Toch wordt deze aanval bij ons in het Westen vaak als ‘ver van ons bed’ ervaren. De aanslagen van Parijs in november 2015 en de recente aanslagen in Brussel tonen ons dat wij en ons erfgoed kwetsbaarder zijn dan we zelf (durven) denken. 

Heb je er ooit over nagedacht wat er zou gebeuren als een van onze eigen nationale monumenten aangevallen zouden worden? Wij ook niet. Maar wat als we dat wel zouden doen?

Oproep

Unesco lanceerde recent de sociale mediacampagne #Unite4Heritage om ons cultureel erfgoed te beschermen. In lijn met deze actie wil de Vlaamse Unesco Commissie om jouw hulp vragen ter sensibilisering van het grote publiek over ‘de fragiliteit van ons eigen cultureel erfgoed’. 

Van professionele kunstenaars tot minderjarige creatievelingen, iedereen wordt uitgedaagd. De vraag is om twee tekeningen, schilderijen of schetsen te maken van wat (volgens jullie) een kenmerkend nationaal monument is, hét boegbeeld van jullie stad, regio of ons land. De eerste versie toont het monument zoals het nu is, de tweede versie toont het monument na een vijandige aanval.

Het doel van deze wedstrijd is in geen geval provoceren –  wel om het grote publiek te sensibiliseren en te laten nadenken.  

Hoe deelnemen?

Verzend je originele kunstwerk voor 25 mei 2016 naar Tijs D’Hoest, Algemeen Secretaris van de Vlaamse Unesco Commissie via: 

Departement Internationaal Vlaanderen

Vlaamse UNESCO Commissie

t.a.v. Tijs D'Hoest

Boudewijnlaan 30, bus 80

1000 Brussel

Er zijn geen vormvereisten, noch ligt vast welke monumenten voorgesteld moeten worden. De variatie van kandidaturen zal de expositie enkel verrijken. 

Hoe verloopt de selectie?

Een selectie van de kunstwerken zal gebeuren door een jury van experts. De gekozen kunstwerken zullen getoond worden, met de selecties van andere landen, tijdens een internationale conferentie in Brussel op 9 juni 2016 in aanwezigheid van Unesco directeur-generaal Irina Bokova en verschillende ministers van Buitenlandse Zaken. Vervolgens zal de collectie gedigitaliseerd worden en via verschillende online en andere communicatiemiddelen worden verspreid.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 21-04-2016
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)