KU Leuven lanceert Fonds voor Fair Open Access

Open Access-logo

KU Leuven lanceert een Fonds voor Fair Open Access dat financiële ondersteuning biedt voor de publicatie van wetenschappelijke boeken en artikels, op voorwaarde dat dit gebeurt op een kostenefficiënte manier, onderzoekers het laatste woord hebben en de publicaties gratis beschikbaar zijn voor het brede publiek.

Het bezwaar tegen een commerciële aanpak van wetenschappelijk publiceren wordt de laatste jaren alleen maar sterker. Het winstgevende model leidt tot publicaties die buitengewoon duur zijn, hetzij voor de lezer, hetzij voor de onderzoeker, en legt doorgaans de controle over de verspreiding van wetenschappelijk werk bij commerciële partners, aangezien onderzoekers cruciale aspecten van hun auteursrechten moeten overdragen om gepubliceerd te kunnen worden. Alternatieven, zoals Green Open Access (waarbij onderzoekers een archiefexemplaar van hun publicatie vrij beschikbaar maken voor iedereen), betwisten op de meeste terreinen onvoldoende het traditionele commerciële publicatiemodel. Daarom is er een alternatief in opkomst, namelijk Fair Open Access.

Publicaties in Fair Open access zijn onmiddellijk en gratis beschikbaar voor iedereen, worden geproduceerd op basis van kostenefficiënte - in plaats van commerciële - principes en garanderen volledige controle van de onderzoekers over het gehele publicatieproces.

KU Leuven ondersteunt al vele jaren Green Open Access en intensiveert nu haar inspanningen om wetenschappelijke uitwisseling, samenwerking en innovatie te maximaliseren door het oprichten van een KU Leuven Fonds voor Fair Open Access, beheerd door KU Leuven Bibliotheken. Dit fonds biedt financiële steun voor de productiekosten van boeken gepubliceerd door Universitaire Pers Leuven evenals artikels in geselecteerde tijdschriften, op voorwaarde dat deze tijdschriften volgens het Fair Open Access model worden gepubliceerd en aan de hoogste academische normen voldoen.

Meer informatie vindt u op de website van het KU Leuven Fonds voor Fair Open Access.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 05-11-2018
  • |
  • Ward De Wit (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)