Tweede ronde beurzen vakmanschap

Een smid houdt enkele werktuigen vast

Na het grote succes van vorig jaar maakt minister van Cultuur Sven Gatz opnieuw geld vrij voor beurzen in de ‘meester-leerlingtrajecten’. Die beurzen geven vakmensen de kans om intens samen te werken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan. Zowel meester als leerling ontvangen een stuk van de beurs, samen voor een bedrag van maximaal 2.000 euro per maand.

Voor wie?

Vakmanschap wordt in dit beurzensysteem ook dit jaar weer heel breed opengetrokken: het kan gaan om ambachten of toegepaste kunsten, maar ook om podiumkunsten, vertel- of muzikale tradities, instrumentenbouw. Vorig jaar werden de beurzen toegekend voor onder meer edelsmeedkunst, borduren, wagensmeedwerk, craftbrewing, porseleinkunst, houten volksspelen, glasschilderkunst, baktechnieken of clown acts. Ook vakmanschap dat migranten naar Vlaanderen meebrengen, zoals het Afghaans borduren of vocale tradities uit het Midden-Oosten, kwamen aan bod.

Waarom?

Met de beurzen speelt minister Gatz verder in op de vernieuwde belangstelling voor oude beroepen en traditionele stielen. Vlaanderen is een regio van ‘baanbrekend vakmanschap’, meesters en makers zijn in onze contreien al eeuwen gedreven door technische kennis en kunde. Met het ondersteunen van vakmanschap profileert Vlaanderen zich bovendien internationaal. UNESCO roept op tot actie om dit soort erfgoed door te geven, onder de vlag van ‘Living Human Treasures’.

Praktisch

Aanvragen kunnen ingediend worden tot en met 15 maart 2019. Meer info vindt u op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 24-01-2019
  • |
  • Ward De Wit (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)