Zeldzame juweelontwerpen bij DIVA

Ontwerp voor het insigne van de Orde van het Gulden Vlies

Van 28 april tot 15 juni 2019 presenteert DIVA de tentoonstelling 'Uitmuntend elegant. Juweelontwerpen van L. vander Cruysen' in de leeszaal van het museum.

In 2018 kocht DIVA een album met ornamentprenten van juwelier L. Vander Cruycen, die in de 18de eeuw actief was in Brussel en Parijs. Dankzij de Koning Boudewijnstichting verwierf DIVA ook een reeks uitzonderlijke ontwerptekeningen voor juwelen toegeschreven aan L. Vander Cruycen. Een selectie uit deze twee aanwinsten wordt voor het eerst aan het publiek getoond.

Ontwerptekeningen voor juwelen en accessoires

De volledige reeks van 23 tekeningen wordt toegeschreven aan L. Vander Cruycen en ca. 1770 gedateerd. De tekeningen omvatten een brede waaier aan juwelen en accessoires.

Album met prenten

Het album bevat vier reeksen, waaronder prenten uit de encyclopie van Diderot en d’Alembert en van Jacques de Sève. De bundel prenten van Vander Cruycen met als titel Nouveau Livre de desseins contenant les Ouvrages de la Joaillerie sluit zowel qua stijl als uitwerking nauw aan bij de verworven ontwerptekeningen.

Steun de conservering van het album

DIVA zal het album met prenten van L. Vander Cruycen in functie van bewaring, onderzoek, ontsluiting en presentatie verder documenteren en conserveren. Dit kan met uw steun. Voor de conservering van het album opende DIVA bij de Koning Boudewijnstichting een Culturele Mecenaatsrekening.


Wenst u een bijdrage te leveren of wil u meer informatie over de ontwerptekeningen, het prentenalbum en de expo dan kan u dit vinden op de website van DIVA.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 28-05-2019
  • |
  • Ward De Wit (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)