Lancering 'Archives de Quarantaine Archief' platform

Logo Archives de Quarantaine Archief

Zonder twijfel maken we met de ‘quarantaine’-maatregelen naar aanleiding van de Covid-19-pandemie een historische periode door. Ons dagelijks leven, onze routines, ons werk, onze gewoontes zijn overhoop gegooid door de verplichte isolatie en bijzondere maatregelen. Het project Archives de Quarantaine Archief (AQA) wil historici helpen de geschiedenis van morgen te schrijven door verhalen, getuigenissen, beschouwingen, foto's, enz. van burgers, bedrijven en andere organisaties te archiveren. Lees hier hoe ook jij kan bijdragen aan dit project. 

Archives de Quarantaine Archief (AQA)

Geïnspireerd door initiatieven van de AAF (Frankrijk) en het NDE (Nederland), in navolging van oproepen die stadsarchieven zoals dat van Brussel, Gent of La Louvière lanceerden, hebben de beroepsverenigingen van noord en zuid, de VVBAD en de AAFB, de handen in elkaar geslagen. Samen lanceren ze het gemeenschappelijke project Quarantaine Archief waarmee ze archiefdiensten aanmoedigen om getuigenissen te verzamelen en de bijzondere activiteiten van hun organisatie(s) in het kader van de coronacrisis vast te leggen en te archiveren. Om te documenteren wat er leeft in hun omgeving, hoe hun organisatie(s) omgaan met de quasi lockdown, hoe ze zich proberen aan te passen.

De VVBAD en de AAFB zijn zich bewust van de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Daarom willen ze een expertise-netwerk organiseren om vragen over het archiveren van corona-gerelateerd materiaal te beantwoorden. Ze willen best practices uitwisselen, praktische en technische informatie delen over hoe je online bronnen kunt vastleggen, hoe je deze bestanden best bewaart en beschrijft, wat je best in een schenkingsovereenkomst zet, enzovoort.

Contact

Aarzel zeker niet om dit initiatief te delen (#AQA). Heb je zelf reeds initiatieven opgezet of vragen over dit project? Je kan contact opnemen via vvbad@vvbad.be en 0494/30.99.17.

 

'Archives de Quarantaine Archief : dossier Covid-19' kadert binnen een internationale beweging van UNESCO (Turning the threat of COVID-19 into an opportunity for greater support to documentary heritage) en ICA.

Archives de Quarantaine Archief is een gezamenlijk initatief van de AAFB en de VVBAD.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 27-04-2020
  • |
  • Ine Calmeyn ()