Meer dan 50.000 exemplaren in STCV, de bibliografie van het handgedrukte boek

Ghendtsche post-tydinghen; krant

Een grote mijlpaal voor de bibliografie van het handgedrukte boek: onze STCV-databank telt nu maar liefst 50.047 exemplaren. In 2020 bestaat STCV twintig jaar en dit maakt ons feestjaar nog eens zo feestelijk. 

In de afgelopen maand werden 136 exemplaren toegevoegd aan STCV. Daarvan resulteerden 59 exemplaren in een nieuw record, de andere 77 werden extra exemplaren bij bestaande records. De exemplaren werden toegevoegd in de Universiteitsbibliotheek Gent, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Museum Plantin-Moretus

De eretitel

De eer van het 50.000ste exemplaar kwam toe aan de krant Ghendtsche post-tydinghennamelijk het nummer van 8 september 1667, een nummer vol oorlogsnieuws en vijandige acties op de Middellandse Zee. Deze krant van Maximiliaen Graet, een drukker uit het Gentse, bezorgde tot maar liefst 1722 het nieuws. 

De Universiteitsbibliotheek Gent bewaart een exemplaar ervan in haar collecties. Dankzij de lopende samenwerking tussen de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en deze instelling werd dit exemplaar in de afgelopen maand toegevoegd. Ben je benieuwd naar deze krant? De Ghendtsche post-tydinghen is ook beschreven in de krantencatalogus Abraham

Wist je dat...

...het eerste record in STCV werd ingevoerd op 15 januari 2001? In de jaren erna hebben we niet stil gezeten en ondertussen ook records toegevoegd van maar liefst 31 collecties in het buitenland. Hoewel we ons focussen op het beschrijven van boeken uit Vlaamse collecties, konden velen van ons het niet laten om op reis ook een kijkje te nemen in collecties ter plaatse. Van passie gesproken! Die passie geven we graag door, want in de afgelopen twintig jaar organiseerden we ook al vier workshops voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontsluiting van oude drukken. Hopelijk mogen we er in de nabije toekomst nog meer organiseren.

Over STCV

STCV is de online bibliografie van het handgedrukte boek in Vlaanderen. Ben je geïnteresseerd in wist-je-dat-jes over STCV en haar geschiedenis? Misschien iets voor je volgende quiz met collega’s? Volg dan zeker de STCV-facebookpagina!

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 21-08-2020
  • |
  • Karolien De Roos (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)