MMFC fotografeert handschriften in het Rijksarchief Gent
Het MMFC-project werkt aan een integrale bibliografie van de middeleeuwse handschriften die worden bewaard in Vlaamse collecties. In september hield het projectteam voor het eerst sinds maart weer een uitgebreide fotografiesessie, in de Gentse afdeling van het Rijksarchief.
Coronastop
Vorig jaar investeerde de Vlaamse Erfgoedbibliotheken in gespecialiseerd fotografiemateriaal voor het MMFC-project. Zo kunnen we onze beschrijvingen voorzien van kwalitatief hoogwaardige illustraties. Een van de nieuwe instrumenten is een mobiele 'boekenwieg', een bijzonder handig hulpmiddel om kwetsbare boeken veilig te fotograferen, zoals je kan zien op de foto. In maart testten we dat materiaal voor de eerste keer uit, toen we de fragmentencollectie van de Parkabdij in Heverlee fotografeerden. De coronamaatregelen dwongen ons om het fotograferen stop te zetten, maar nu kunnen we onze uitrusting van stal halen.
Weer van start
In september stelden we ons materiaal eindelijk weer op in het Rijksarchief Gent. Gedurende vier dagen fotografeerden we daar 75 items, samen goed voor 418 afbeeldingen. Die items varieerden van kleine fragmenten tot een prachtig koorboek dat pas na veel moeite op de boekenwieg paste. We konden meteen ook onze light sheet inzetten, die ons toestaat om anders onzichtbare details van papieren handschriften bloot te leggen.
Alle foto’s die we namen in het Rijksarchief zullen vrij online beschikbaar zijn wanneer de databank wordt gelanceerd. Voor meer updates over de plaatsbezoeken van het project en de handschriften die we tegenkomen kan je ons volgen op Twitter.