#MoveForCapeTown: beweeg mee voor het herstel van de Jagger Library

Vandaag reiken we de hand naar onze collega’s van de University of Cape Town. Onder impuls van KU Leuven lanceren we met een reeks partners uit de bibliotheeksector de actie Move for Cape Town om geld in te zamelen voor de restauratie van de aangetaste collecties van de uitgebrande Jagger Library.

Verwoestende brand

Op 18 april werd de University of Cape Town verrast door een vuurgolf die de Tafelberg teisterde. De brand vernielde ontelbare boeken en manuscripten in de Jagger Library en ook de brandbestrijding richtte grote schade aan.

Als netwerk van erfgoedbibliotheken raakt het verlies van die kostbare collecties ons enorm. Het herinnert ons onder meer aan gitzwarte bladzijdes uit de Belgische geschiedenis, toen de Leuvense universiteitsbibliotheek tweemaal in vlammen opging. De solidariteit strekte zich toen wereldwijd uit en hulp kwam uit alle hoeken.

De opbrengst van de actie gaat integraal naar de bibliotheek in Kaapstad. Zo kan de universiteit materiaal voor moderne conserverings- en digitaliseringstechnieken aankopen, de benodigde expertise inhuren en de bibliotheek zelf heropbouwen.

Beweeg jij mee?

We nodigen iedereen uit om samen met ons te bewegen voor de bibliotheek van Kaapstad. Wandel je graag? Trek je wandelschoenen aan en ga op pad! Zwem je graag? Het is het ideale weer voor een frisse duik. Schrijf je in als sporter en laat je sponsoren door je vrienden en familie om samen een steentje bij te dragen aan de heropbouw van de bibliotheek.

We starten onze sportieve prestaties op 21 juni en sluiten af op 21 oktober. Symbolisch willen we de 13.000 km tussen Kaapstad en België in solidariteit overbruggen. Elke kilometer die jij aflegt, telt mee.

Ben je niet zo sportief aangelegd? Ook rechtstreeks schenken kan! Voor iedere gift vanaf 40 euro ontvang je in de lente van 2022 een fiscaal attest.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 22-06-2021
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)