Lovaniensia brengt 2025 oude drukken online voor Leuven 2025

In 2025 zal het 600 jaar geleden zijn dat er in Leuven een universiteit gesticht werd, de voorloper van de huidige KU Leuven. In de aanloop van deze festiviteiten zet KU Leuven Bibliotheken samen met UCLouvain de academische collectie extra in de kijker. Dankzij de inspanningen van de voorbije maanden en jaren zijn de beelden van 2025 oude drukken gepubliceerd door Leuvense professoren nu beschikbaar op het Lovaniensia-platform.

Deze enorme aangroei – in mei 2020 waren het ongeveer 400 werken – is niet de enige reden waarom het de moeite loont om naar deze website te surfen. Er zijn nu ook pagina’s te vinden met informatie over de Oude Universiteit Leuven (1425-1797) en haar verschillende faculteiten. En de professorenpagina werd aangevuld met biografische beschrijvingen van zo’n 130 professoren, met nog uitgebreidere fiches in ODIS.

Daarnaast wordt het via de filters nu duidelijk waar de werken gedigitaliseerd zijn. Last but not least zijn alle werken uit de Leuvense collectie dankzij een samenwerking met Google Books voorzien van een ocr-laag, zodat de tekst van elk werk nu doorzoekbaar is.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 11-07-2022
  • |
  • Beheerder Website (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)