Oprichting GRACE, expertisecentrum over kunst- en erfgoedcriminaliteit

Geopende kluis

De Universiteit Gent, het Museum voor Schone Kunsten Gent en de Lokale Politie Gent bundelen de krachten en richten een nieuw expertisecentrum op: het 'Ghent Research institute for Art & cultural heritage Crime and law Enforcement'. Op 1 februari wordt GRACE voorgesteld in het Museum voor Schone Kunsten Gent. 

GRACE brengt de academische wereld, de culturele sector en de politie samen rond een gedeeld doel: onderzoek naar kunst- en erfgoedcriminaliteit, zoals kunstdiefstal, fraude en vervalsing. Ook de sector van bibliothecair erfgoed wordt hiermee geconfronteerd, denk bijvoorbeeld aan de handel van illegaal verkregen manuscripten en oude drukken. De oprichting van GRACE komt tegemoet aan een nood in het veld. Momenteel ligt de kennis over kunstcriminaliteit immers verspreid bij verschillende spelers, en dit samenwerkingsverband zorgt ervoor dat die expertise nu uitgewisseld kan worden. Bovendien verdween vorig jaar de Cel Kunst en Antiek van de Federale Gerechtelijke Politie, waardoor er geen gespecialiseerde eenheid voor kunstcriminaliteit meer bestaat. 

Het expertisecentrum deelt niet enkel informatie onder haar leden, op termijn wordt GRACE ook een aanspreekpunt voor externe partijen die expertise nodig hebben. Haar publieke rol vervult ze ook aan de hand van publicaties en studiedagen: zo staat op 27 februari 2023 al een eerste studiedag gepland. 

Je leest meer over het nieuwe expertisecentrum op de website van FARO en op de pagina van GRACE.

Ben je er graag bij op 1 februari? Stuur dan een berichtje naar Kim Covent via GRACE.artcrime@hotmail.com.

 

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 25-01-2023
  • |
  • Jef De Langhe (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)