Terugblik feestdag DBNL
Op 8 november werd het 25-jarig jubileum van DBNL gevierd in Den Haag. Zo’n honderd vrienden van DBNL verzamelden in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek voor een programma dat zowel informatief als vermakelijk was.
De middag begon met een warm welkom van Wilma van Wezenbeek, directeur van de KB. Daarna kwamen verschillende sprekers aan het woord, die op hun eigen manier lieten zien hoe waardevol DBNL is voor hun onderzoek.
- Lucas van der Deijl, universitair docent Oudere letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, deelde hoe DBNL voor hem een goudmijn is voor vergelijkend onderzoek naar het Nederlandse toneel uit de Renaissance en hoe de DBNL-collectie gebruikt kan worden voor tekst-mining.
- Olaf Janssen, Wikimedia-coördinator bij de KB, vertelde hoe DBNL en Wikipedia elkaar versterken. Hij liet zien hoe informatie over auteurs, titels en teksten uit DBNL onmisbaar is voor Wikipedia.
- Nina Geerdink, universitair docent vroegmoderne literatuur aan de Universiteit Utrecht, ging in op de rol van DBNL in het onderzoek naar vrouwelijke schrijvers. Ze benadrukte hoe de groeiende collectie van vrouwelijke auteurs in DBNL essentieel is voor het onderzoek naar deze schrijvers, maar ze gaf ook aan dat DBNL nog meer kan doen.
- Katrien Depuydt, senior onderzoeker bij het Instituut voor de Nederlandse Taal, liet zien hoe DBNL-data cruciaal zijn voor de linguïstiek en Digital Humanities, van tekstherkenning tot corpusbouw en taalkundige verrijking.
- Karin Amatmoekrim, auteur, sprak over de DBNL-bronnen die ze gebruikt voor haar werk over de geschiedenis van Suriname, en wees eveneens op de belangrijke bronnen die nog ontbreken in de DBNL-collectie.
Als afsluiting werd DBNL geëerd met een speciale erkenning. De stichting van de Gouden Ganzenveer reikte een ereveer uit aan de dienst. De prijs werd overhandigd aan Gunther Van Neste (algemeen secretaris van de Taalunie), Mathijs Lamberigts (voorzitter van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken) en Karin Eggink (producteigenaar van DBNL bij de KB).
De Academie prees DBNL met de woorden van Academielid Abdelkader Benali, die DBNL omschrijft als
“een waarlijke grot van Ali Baba met originele teksten, literaire tijdschriften, gedichtenbundels, romans, biografische schetsen en oude geschriften. De no-nonsense website biedt snel toegang tot gezochte bronnen en is een feest om in rond te snuffelen. Een onmisbaar instrument voor wie het naadje van de kous wil weten van onze Nederlandstalige literatuur.”
We sloten af met een receptie, waarop hartstochtelijk werd nagepraat en nieuwe contacten werden gelegd.Een middag vol inspiratie en waardering voor DBNL, maar ook een middag die onderstreepte dat we zeker nog genoeg werk hebben voor de komende 25 jaar.
Afbeelding: Beeldstudio KB