Fototentoonstelling 'Boeken met een hoek af'

Campagnebeeld 'Boeken met een hoek af'

De fototentoonstelling ‘Boeken met een hoek af’ is een initiatief van de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken om het brede publiek te laten kennis maken met de verschillende soorten schadebeelden die boeken kunnen hebben.

Opzet

Het betreft een reizende tentoonstelling met zesentwintig verrassende beelden die tonen hoe boeken kunnen lijden én waarin we tips geven voor de boekenliefhebber om eigen boeken goed te bewaren. De tentoonstelling zal de komende jaren op verschillende locaties gratis te bezoeken zijn.

 ‘Boeken met een hoek af’ werd opgesteld op basis van de Schadeatlas bibliotheken, in 2014 gepubliceerd door de Vlaamse Erfgoedbibliotheek om bewustzijn te creëren en kennis te verspreiden rond collectiezorg. De fototentoonstelling kan als een verlengde hiervan gezien worden.

Inhoud

Onze bibliotheken bewaren fascinerende bronnen. Ze stellen iedereen in staat om kennis te vergaren over ons verleden, of om plezier te beleven aan verhalen uit vervlogen tijden. Het is een hele uitdaging om al die oude geschriften en historische documenten te behouden voor toekomstige generaties. Deze waardevolle erfstukken zijn kwetsbaar en zelfs recente publicaties blijven niet vanzelf in goede staat en raadpleegbaar.

Achter de schermen is een team van behoud en beheer druk in de weer met het beschermen, stofvrij maken, herstellen en zuurvrij verpakken van talrijke handschriften, boeken en periodieken. Via ‘Boeken met een hoek af’ wordt dit essentiële element in de zorg voor erfgoed even in de verf gezet. Het brede publiek maakt kennis met diverse vormen van schade aan materialen waar bibliotheekmedewerkers mee te maken krijgen. Brand, verzuring, stof, scheuren en zelfs schimmel vormen allen een bedreiging voor ons collectief geheugen.

Naast enkele zeer ernstige gevallen, zoals verzuring of inktvraat, tonen we ook meer herkenbare kwalen zoals een kapotte boekband. Deze lichte kwalen zal de bezoeker misschien herkennen uit zijn eigen boekenkast. Zo kunnen bijvoorbeeld stof, vocht of temperatuurwisselingen, het begin vormen van onomkeerbare schade. We geven daarom ook enkele tips & tricks mee om zorg te dragen voor de eigen bibliotheek. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Reserveer nu

Archieven, bibliotheken, cultuurcentra en andere instellingen of organisaties die interesse hebben om deze tentoonstelling te programmeren kunnen de informatiebrochure met alle voorwaarden opvragen. Wie ‘Boeken met een hoek af’ wil reserveren of meer informatie wenst kan contact opnemen met de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken, via assistent@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be – 03 202 87 80.

Agenda

Plaats Periode
Provinciale Bibliotheek Limburg 23 april tot 20 mei 2017
Openbare Bibliotheek Harelbeke 1 maart tot 31 maart 2018
KADOC 9 april tot 13 mei 2018
Openbare Bibliotheek Koksijde 2 juli tot 30 augustus 2018
Openbare Bibliotheek Beernem 1 tot 31 december 2018
Openbare Bibliotheek Staden 1 tot 28 februari 2019
Openbare Bibliotheek Merelbeke 8 tot 30 april 2019
Openbare Bibliotheek Ekeren 3 tot 21 september 2019
Openbare Bibliotheek Bonheiden 3 tot 30 oktober 2019
Openbare Bibliotheek Lede 4 tot 27 november 2019
Openbare Bibliotheek Berchem 3 tot 29 december 2019
Openbare Bibliotheek Boom 18 januari tot 12 februari 2020
Federale Overheidsdienst Financiën 17 februari tot 15 april 2020
Openbare bibliotheek Asse 1 tot 31 oktober 2020
Details
Soort activiteit 
Initiatief
Looptijd 
04-2017 - 12-2021
Vlaamse Erfgoedbibliotheken
Beleidsperiode 
Beleidsperiode 
Rol 
Projectleiding
Aanspreekpunt 
Zie ook
  • Activiteit
  • |
  • 25-01-2017