Cursus 'Bewaren en beheren van fotocollecties'

Logo VSPW Gent

Archiveren krijgt een heel nieuwe dimensie wanneer het gaat om fotografische collecties.
De meeste archieven bezitten foto’s en/of negatieven gemaakt volgens oude of recentere fotografische technieken. Niet alleen het digitaliseren en ontsluiten ervan is een opgave, ook het bewaren en raadpleegbaar houden is een echte uitdaging. Hierbij spelen identificatie van de gebruikte techniek en een inzicht in de factoren van verval een grote rol.

Naast ontsluiting moet het beleid gericht zijn op het zo lang mogelijk bewaren van de originelen. Foto’s zeggen immers vaak meer dan een stortvloed van woorden.
In deze eeuw waarin het beeld zo’n belangrijke rol speelt, mogen we deze getuigen uit het verleden niet verloren laten gaan.

• Geschiedenis en identificatie van historische fotoprocédés
  • Inhoudelijke ontsluiting
  • Oorzaken van verval en herkennen van schade
  • Preventieve conservering