Miræus Lecture 'Poelman and Plantin – Publishing the Classics in Sixteenth-Century Antwerp' (David J. Shaw)

David J Shaw

Hoewel Antwerpen een realatieve laatkomer was op het gebied van het uitgeven van klassieke auteurs, namen verschillende drukkers deze werken reeds vanaf 1525 op in hun fonds. Met de vestiging van de Officina Plantiniana kreeg de publicatie van klassieken een nieuwe impuls. In deze ontwikkeling speelde de Antwerpse handelaar Theodor Poelman (Theodorus Pulmannus) een centrale rol als bezorger van klassieke teksten voor het Plantijnse huis. Poelman verdiepte zich niet alleen in middeleeuwse manuscripten en het werk van vroegere geleerden, hij legde ook zelf een belangrijke collectie manuscripten aan. Een groot deel van zijn boeken en documenten wordt bewaard in het Museum Plantin-Moretus.

David J. Shaw was secretaris van het Consortium of European Research Libraries van 2002 tot 2009. Voordien was hij als Senior Lecturer Frans verbonden aan de Universiteit van Kent
(Canterbury). Zijn werk handelt in het bijzonder over de geschiedenis van het boek in Europa in de vroeg-moderne tijd. Van 2002 tot 2004 was hij voorzitter van de Bibliographical Society (Londen).

06-04-2011

Deze tiende lezing wordt uitzonderlijk gehouden in het
Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22-23, 2000 Antwerpen
www.museumplantinmoretus.be