Internationaal congres 'Book Design from the Middle Ages to the Future. Traditions and Evolutions'

Oude gedrukte en elektronische uitgave

Op 29 en 30 september 2011 organiseert de Universiteit Antwerpen een internationaal congres dat volledig is gewijd aan de vormgeving van het boek. Book Design from the Middle Ages to the Future. Traditions and Evolutions behelst Keynote Lectures door Professor Hubert Meeus (Universiteit Antwerpen) en Professor David McKitterick (Cambridge University) en niet minder dan éénentwintig lezingen.

Het internationale congres heeft als doel de tradities en innovaties op gebied van boekvormgeving en typografie te verkennen vanaf de periode van het middeleeuwse manuscript tot aan het electronisch boek. De aandacht gaat naar deze vormgevingselementen die uitstierven, bleven voortbestaan of over een lange tijdspanne een evolutie doormaakten. Op de tweede plaats tracht het congres locale en internationale gebruiken en wederzijdse invloeden op vlak van boekproductie te achterhalen. Al deze thema's vergroten het inzicht in de uiterlijke verschijningsvormen van boeken als dragers van kennis, informatie en ideeën.

Hieronder volgt alvast een greep uit het aanbod van lezingen:

• These Books are Tall and not Wide Enough: Anomalous Page
    Dimensions in the Eleventh and Twelfth Centuries
    (Dr. Erik Kwakkel)
  • The Effect of Technical Tools for Visualisation on the Appearance of
    Characters
    (Dr. Christoph Reske)
  • The Influence of Type and Spacing on the Design of the Printed Page (Dr. Claire Bolton)
  • Building Flemish Facades. Title Pages of Books Printed in the Southern
    Netherlands (17th-18th Century)
    (Diederik Lanoye)
  • The Origins and Development of Adhesive Case Bindings (Professor Nicholas Pickwoad)
  • Gothic Revival and Book Design (1820-1950): Between Tradition and
    Modernity
    (Dr. Carine Dujardin)
  • The Shape of the Paper Book to Come (Geoffrey Brusatto)

Op woensdag 28 september kan u de twaalfde Miræus Lezing bijwonen: een lezing door Dr. Yuri Cowan (Universiteit Gent) met als titel the Mirror of Everyday Life: Morris' Book Collecting and the Kelmscott Press. Op 1 oktober is er bovendien gelegenheid om het Museum Plantin-Moretus met een gids te bezoeken.

Meer informatie vindt u op de website van de Universiteit Antwerpen. Inschrijven kan tot eind augustus 2011. Opgelet, het aantal plaatsen is beperkt.

28-09-2011 - 01-10-2011
  • 16-06-2011
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)