Festival 'Passie van de Stemmen' in de ban van het gregoriaans

Flyer festival Passie van de Stemmen 2011

De derde editie van het festival 'Passie van de Stemmen', een initiatief van Alamire Foundation, 30CC en M, brengt de prachtige muzikale erfenis van gregoriaanse muziekhandschriften weer tot leven met drie concerten op verschillende locaties.

Van de vroege middeleeuwen tot het einde van de 18de eeuw was het gregoriaans alomtegenwoordig in het Europese muziekleven. Hoewel er nog steeds een belangrijke hoeveelheid gregoriaanse handschriften bewaard wordt, blijft dit deel van Vlaanderens patrimonium voor velen een verborgen schat. In het zog van de tentoonstelling 'Goddelijke Klanken. Zeven eeuwen gregoriaanse handschriften in Vlaanderen' in Museum M, wordt op drie locaties de muziek uit deze handschriften weer tot uitvoering gebracht. 

  • Tijdens de 'Nacht van de Goddelijke Klanken' op 26 oktober verklanken musici fragmenten uit antifonaria die te zien zijn in de tentoonstelling in Museum M.
  • In Abdijkerk Keizersberg kan u op 28 oktober luisteren naar 'En toen werd het stil'. Al eeuwen begeleiden gregoriaanse gezangen onze overledenen in hun tocht naar het hiernamaals. Omstreeks 1514 vormden ze ook de basis voor Johannes Prioris' Requiem. Capilla Flamenca vermengt sobere eenstemmige melodieën met vorstelijke polyfonie en brengt een concert dat ook voorbij de eindtijd blikt.
  • In de Sint-Pieterskerk brengt Cappella Pratensis een concert rond O sanctissime praesul Christi. Dit eenstemmige gezang werd aangetroffen in een Brugs handschriftenfragment. Het fungeert hier niet enkel als aanknopingspunt voor het gregoriaanse programma maar ook voor de improvisaties van organist Wim Diepenhorst.

Meer informatie vindt u op de website van Alamire Foundation. 

Details
Datum 
26-10-2011 - 30-10-2011
  • Agendabericht
  • |
  • 28-09-2011
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)