Symposium '15 jaar Metamorfoze: terugblikken en vooruitkijken'

Uitnodiging '15 jaar Metamorfoze'

15 jaar geleden is het nationaal programma voor het behoud van het Nederlandse papieren erfgoed onder de naam Metamorfoze van start gegaan. Dat is voor Metamorfoze aanleiding voor het organiseren van een symposium onder de titel 'Toen - Nu - Toekomst' op donderdag 6 november 2012. Met dit symposium wil Bureau Metamorfoze samen met u stilstaan bij de huidige stand van zaken op het gebied van conserveren en digitaliseren, maar vooral willen we vooruit kijken. Welke kansen en mogelijkheden zijn er voor de toekomst?

Programma

12.00 ontvangst met inlooplunch en rondleiding door het gebouw (op inschrijving)

13.30 uur Begin van het officiële programma:

 • Welkom door Hans Jansen, plaatsvervangend algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek
 • 'Metamorfoze Nu' door Marg van der Burgh, programmamanager Metamorfoze
 • 'Metamorfoze Toekomst' door Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief
 • 'Isaac Israel in Amsterdam' door Freek Heijbroek, conservator bij het Rijksmuseum. Hij vertelt over zijn onderzoek naar de tekeningen en schilderijen van Isaac Israels uit de Amsterdamse jaren (1887-1903 en 1918).

Daarna volgen in totaal 5 parallelsessies, waarvan u er 2 kunt bijwonen. Bij uw aanmelding geeft u uw keuze aan ons door. Aanmelding gaat op volgorde van inschrijving.

 1. Digitaliseren bij het Stadsarchief Amsterdam
  Janien Kemp, sectiehoofd Fysiek beheer, en Marc Holtman, projectleider Digitalisering lichten de workflow toe van de digitaliseringsprojecten bij het Stadsarchief Amsterdam.
 2. Auteursrecht, hoe ga je daarmee om?
  Wilma Mossink, juridisch adviseur SURF, bespreekt de auteursrechtelijke bepalingen met betrekking tot het online beschikbaar stellen van cultureel erfgoed. Wat kan, mag en moet een instelling doen?
 3. Keuzes maken voor archieven
  Gabrielle Beentjes, senior adviseur conservering bij het Nationaal Archief, laat aan de hand van archiefstukken zien voor welke dilemma’s een beheerder kan staan als hij een archief wil digitaliseren. In deze workshop maakt u kennis met het Beslissingsmodel en de ‘Waardenkaart’. De workshop is interactief, de deelnemers wordt gevraagd mee te denken en te discussiëren.
 4. Conserveringsonderzoek voor u
  De conserveringsdeskundigen Gerrit de Bruin (Nationaal Archief), Frank Ligterink (Rijksinstituut voor het Cultureel Erfgoed) en Henk Porck (Koninklijke Bibliotheek) vormen de werkgroep GezOnd (Gezamenlijk Onderzoek). Sinds 1995 formuleren/initiëren zij voor Metamorfoze papierconserveringsonderzoek, waar zij en anderen uitvoering aan geven.
 5. Doe meer met digitale bestanden
  Gedigitaliseerd materiaal leent zich uitstekend voor creatieve toepassingen. In een app of in combinatie met een multimediale omgeving. 3 inspirerende voorbeelden laten zien wat mogelijk is: Sander van Kempen over eBooks, Ferry Piekart over augmented reality en Elsbeth Kwant over de krantenapp.

Meer informatie en aanmelden

U kunt zich aanmelden voor dit symposium via de website van Metamorfoze.
Op deze website is ook meer informatie over het symposium te vinden.

Details
Datum 
06-11-2012
 • Agendabericht
 • |
 • 08-10-2012
 • |
 • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)