Tentoonstellingen 'Zuur? Een gat in je cultuur...'

Ernstig verzuurd document. Het object is bros (‘brittle’)

Verzuring van papier is een tikkende tijdbom voor heel wat boeken, kranten en andere publicaties uit de 19de en 20ste eeuw. In samenwerking met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek organiseren verschillende erfgoedbibliotheken daarom op Erfgoeddag (21 april 2013) een tentoonstelling met als titel Zuur? Een gat in je cultuur...

Het thema van Erfgoeddag 2013 is 'Stop de tijd!'. Dat is voor veel documenten dringend nodig. Ze dreigen onherroepelijk te verdwijnen omdat het papier waarop ze zijn gedrukt verzuurd is en als pulver uiteenvalt. In de tentoonstelling verneemt u niet alleen wat de oorzaken zijn van dit autonoom verval. U ontdekt ook hoe we de voortschrijdende verzuring een halt toe kunnen roepen.

Locaties

Zuur? Een gat in je cultuur? is te bezoeken bij de volgende erfgoedorganisaties:

• Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience - Antwerpen
  • Erfgoedcel Mechelen - LAMOT
  • Universiteit Antwerpen - Bijzondere Collecties
  • Bibliotheca Wasiana vzw - Sint-Niklaas
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • TRAM41 / Turnhoutse Route Archief en Musea

Deze en andere erfgoeddag-activiteiten van erfgoedbibliotheken en organisaties rond literair of boekhistorisch erfgoed stellen we aan u voor in een speciaal overzicht.

Crowdfunding voor erfgoedbibliotheken

Zuur? Een gat in je cultuur... kadert in een samenwerkingsproject van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de Koning Boudewijnstichting en andere partners uit de culturele sector. Samen lanceren we in het najaar van 2013 een crowdfundingplatform. Dat is een website waarmee we online geld willen inzamelen voor projecten die de bewaring van onze historische bibliotheekcollecties verbeteren.

Met een kleine financiële bijdrage zal ook u kunnen meehelpen om ons verleden te bewaren voor de toekomst. Volg de ontwikkeling van ons project op Facebook en help ons mee het gat in onze cultuur te dichten!

21-04-2013
  • 10-04-2013
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)