De oudste kaart van Vlaanderen: een topstuk in de bib

De oudste kaart van Vlaanderen

De Openbare Bibliotheek Brugge beheert één van de belangrijkste erfgoedcollecties in Vlaanderen, met onder meer deze middeleeuwse kaart, die bekend staat als de oudste kaart van Vlaanderen. De kaart is als illustratie toegevoegd in een Italiaans manuscript (1452) over de geschiedenis van Vlaanderen.

Het manuscript is een Italiaanse versie van De Excellente Cronicke van Vlaanderen, een middeleeuwse tekst over de geschiedenis van Vlaanderen. De kroniek start in het jaar 621, met het verhaal van de forestiers, de voorouders van de graven van Vlaanderen, en loopt tot 1423. Verschillende auteurs schreven eraan en breiden als het ware telkens een nieuw stuk aan de oudere teksten. De Italiaanse versie werd door de auteur, een Italiaanse expat in Brugge, aangevuld tot 1452. Als illustratie voegde hij een kaart van Vlaanderen toe, zoals het door hem gekend was. Op de kaart staan versterkte steden aangeduid, religieuze sites, bossen, rivieren, havens, enz. Je vindt er ook verwijzingen naar historische gebeurtenissen die in de kroniek beschreven worden.

Evelien Hauwaerts bestudeerde de kaart en een deel van het manuscript naar aanleiding van het congres Ad Brudgias Portum dat eind oktober 2018 in Brugge plaatsvond. Het uiteindelijke doel is om de kaart, met annotaties, op een hoogwaardige manier digitaal te ontsluiten. Nu deelt Evelien haar bevindingen in deze voordracht.

Kom meer te weten over dit unieke document en ontdek of je geboortedorp of woonplaats op de oudste kaart van Vlaanderen staat!

Programma 

19.30 uur: Voordracht door Evelien Hauwaerts

Details
Datum 
14-02-2019
Praktisch
Locatie 

Hoofdbibliotheek Biekorf (leeszaal), Kuipersstraat 3, 8000 Brugge

Tijd 

19.30 uur

Prijs 

€5 / gratis voor Vrienden van de Biekorfbibliotheek

Inschrijven 

050 47 24 25 of www.brugge.be/oudste-kaart 

  • Agendabericht
  • |
  • 27-12-2018
  • |
  • Dieter Tanghe (Openbare Bibliotheek Brugge)