Summer school 'History of the Book'

Oude druk met wereldkaart

Deze zomer organiseren de leerstoelgroep boekwetenschap en het Allard Pierson - de Collecties van de Universiteit van Amsterdam van 19 augustus tot 30 augustus voor de tiende keer een summer school over de geschiedenis van het boek.

Uit het ‘à la carte’-programma - dat ze naar gewoonte presenteren - kunnen de deelnemers één onderdeel kiezen, maar ook een programma van twee volle weken, en alles daartussenin. Het aanbod is interessant voor iedereen die belangstelling heeft voor boekgeschiedenis: zowel voor onderzoekers, bibliotheek- en museummedewerkers als voor liefhebbers van boeken, manuscripten, druktechnieken en typografie. Gewoontegetrouw maken docenten en deelnemers gebruik van origineel en vaak uniek materiaal uit het Allard Pierson, ter illustratie of om mee te oefenen.

Een greep uit het programma

Het programma biedt verschillende cursussen onder meer:

• Archeologie van het middeleeuwse handgeschreven boek waarin u ingeleid wordt in de geschiedenis, productie en vormgeving van het handgeschreven boek.
  • Tijdens de cursus European Bookbinding (in het Engels) maakt u kennis met boekbinden als kunstvorm én als ambacht dat beantwoordt aan een commerciële behoefte.
  • Het herkennen van druktechnieken is gericht op mensen die met historisch beeldmateriaal omgaan - boekillustraties, losse prenten, prentbriefkaarten of reproducties - en daarbij willen vaststellen in welke techniek deze gemaakt zijn.

Naast boeiende cursussen kan u ook deelnemen aan een zeer divers en meer praktisch gericht aanbod aan workshops. Deze zijn bedoeld om bijzondere onderwerpen uit de boekgeschiedenis nader te introduceren.

Als afsluiter van deze summer school kan u de Frederik Mullerlezing door Lidewijde Paris bijwonen.

Een uitgebreid overzicht van het programma van History of the Book vindt u op de website van het Allard Pierson.

19-08-2019 - 30-08-2019

Allard Pierson | UvA

Oude Turfmarkt 129

1012 GC Amsterdam