Coachingdag: tools voor digitaal collectiebeheer

Transcriptietool Transkribus

Beheer je een digitale collectie, maar kan je wel wat tips gebruiken om je werking te ondersteunen? Op dinsdag 19 oktober doet meemoo nuttige tools uit de doeken die je hierbij kunnen helpen.

Tijdens deze vierde editie van de coachingdag helpt het expertiseteam van meemoo je op weg met tien applicaties voor digitaal collectiebeheer.

Programma
  • CultURIze dat je toelaat om zelf de persistente URI’s voor je collectieobjecten te beheren.

• DPFManager voor de kwaliteitscontrole van TIFF-bestanden.

• MediaConch voor de kwaliteitscontrole van MKV/FFV1-bestanden.

• VeraPDF voor de kwaliteitscontrole van PDF/A-bestanden.

• OpenRefine om op een slimme manier thesauri op te schonen, te verrijken en waar mogelijk zelfs te koppelen met linkeddatabronnen.

• Publiekdomeintool om op een semiautomatische manier te achterhalen welke delen van de collecties niet langer auteursrechtelijk beschermd zijn.

• FFMPEG voor het converteren van audio- en videobestanden.

• VLC voor het afspelen van audio en video.

• Kdenlive voor het monteren van audio en video.

• Transkribus voor tekstherkenning, beeldanalyse en structuurherkenning van historische documenten. Deze workshop wordt gegeven in samenwerking met MOMU en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. De specifieke invulling en het begin- en einduur van de workshop maken we later nog bekend.

Heb je vragen over één van deze tools? Weet je niet welke jou het beste kan helpen? Of ben je niet zeker wat te doen met de resultaten?

Tijdens de coachingsessies beantwoorden de experts van meemoo graag al je vragen, lopen ze samen met jou mee door de tool en vertellen ze waarvoor en wanneer je ze best gebruikt.

Meer informatie en het inschrijvingsformulier vindt u terug op de website van meemoo.

19-10-2021
  • Als de maatregelen het toelaten: Ham 175, 9000 Gent (kantoor van meemoo)
  • Locatie Transkribus-workshop: Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen (MoMu)

Uiterste inschrijfdatum