Bekijk een documentaire over de 'Atlas Blaeu - Van der Hem'

Fragment uit de Atlas Blaeu - Van der Hem

De Atlas Blaeu-Van der Hem is een belangrijke nog intacte collectie van kaarten, topografische prenten en tekeningen uit de zeventiende eeuw. Deze zogenaamde verzamelatlas werd samengesteld door de Amsterdamse jurist Laurens van der Hem (1621-1678) en bestaat uit vijftig banden met meer dan 2400 (zee)kaarten, landschappen, stads-, haven- en zeegezichten.

De atlas is in het bezit van de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk in Wenen en werd in 2004 op de lijst van de UNESCO Memory of the World geplaatst. Van een selectie uit deze atlas wordt nu een kwalitatief zeer hoogwaardige facsimile uitgave gemaakt in een oplage van slechts 100 exemplaren. Over het ingewikkelde project, waarbij gezocht moest worden naar originele oplossingen voor onder andere de goudbedrukking, het materiaal, het drukproces, en een manier van binden werd door regisseur Han Budding een documentaire gemaakt. Hierin gaan diverse experts in op verschillende aspecten van deze atlas.

Deze documentaire wordt op tv uitgezonden door omroep MAX op zaterdag 2 juni 2012 om 15:00 uur, Nederland 2 en opnieuw op dinsdag 12 juni 2012 om 14:10 uur, Nederland 2. Onderstaande trailer geeft een beeld van de 50 minuten durende documentaire.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 01-06-2012
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)