Alamire en KBR digitaliseren handschriften polyfone muziek

Pagina uit het Koorboek voor Filips de Schone

Samen met de Alamire Foundation (KU Leuven) is de Handschriftenafdeling van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) met de digitalisering van haar muzikale bronnen begonnen. Begin dit jaar heeft de KBR zich aangesloten bij het onderzoeksprogramma van Alamire, dat een online raadpleegbaar corpus samenstelt van bronnen van oude muziek die vandaag over verschillende bibliotheken en erfgoedinstellingen zijn verspreid.

Dankzij het Alamire Digital Lab worden de betrokken manuscripten in de Handschriftenafdeling door de Alamire Foundation gedigitaliseerd. De handschriften met polyfone muziek uit de Zuidelijke Nederlanden en met name de codices uit het atelier van Petrus Alamire (1470-1536), die het voorwerp uitmaakten van de eerste fase van de digitalisering, zullen binnenkort dan ook toegankelijk zijn via de website van de KBR.

• 27-08-2012
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)