'Geef de Turnhoutse begijnen een stem!' op Boekensteun

Fragment promotiefilmpje

Het Begijnhofmuseum van Turnhout springt mee op de kar van Boekensteun met het project 'Geef de Turnhoutse begijnen een stem!'. Het museum zoekt middelen om een 16de eeuws muziekhandschrift of ‘processionale’ te digitaliseren. Het crowdfundingplatform Boekensteun werd op 17 oktober van dit jaar gelanceerd door minister Schauvliege. Op dat moment stelden vijf erfgoedbibliotheken een conserveringsproject voor. Het project van het Begijnhofmuseum is het zesde.

Processionale

In februari 2000 werd bij het opruimenCampagnebeeld 'Geef de Turnhoutse begijnen een stem!' van de zolder van de infirmerie van het Begijnhofmuseum een verrassende ontdekking gedaan. Onder het stof lagen 17 muziekhandschriften en 56 drukken van de 16de tot de 20ste eeuw opgeborgen. Het meest opmerkelijke handschrift van de collectie kreeg een ereplaats in het Begijnhofmuseum: een 'processionale' uit 1550.

Dit handschrift bevat gregoriaanse gezangen voor de jaarlijkse processies en heiligenfeesten. Het is uniek omdat het de lokale gebruiken en de begijnentradities weerspiegelt. Twee eeuwen lang werd het boek actief gebruikt en zelfs aangevuld door de Turnhoutse begijnen. Het manuscript is intussen opgenomen op de Topstukkenlijst van de Vlaamse overheid, wat meteen het belang aantoont.

Geef de Turnhoutse begijnen een stem…

Om het te beschermen tegen lichtinval ligt het processionale momenteel gesloten in een vitrinekast. En dat is jammer, want het boek is niet alleen inhoudelijk waardevol, het is ook erg mooi. Met uw bijdrage hoopt het Begijnhofmuseum de prachtige gezangen weer tot leven te brengen. In een eerste stap zal het volledige handschrift worden gedigitaliseerd, zodat bezoekers in het museum virtueel door het boek kunnen bladeren. In een volgend project zal een opname gemaakt worden van alle gezangen, zodat ook de bijhorende muziek weer door iedereen kan beluisterd worden.

Steun het Begijnhofmuseum en geef de Turnhoutse begijnen weer een stem!

Bekijk de video op Vimeo

• 04-12-2013
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)