STCV viert nieuw record en blikt terug op succesvol 2013

Percentage toegevoegde werken per instelling voor 2013

2013 was een succesvol jaar voor de Short Title Catalogus Vlaanderen. Er werden niet minder dan 4.252 exemplaren toegevoegd aan de databank. (Dat is een 600-tal meer dan het jaar daarvoor!) Zo'n 43% van deze exemplaren was nog nooit eerder beschreven, waardoor er 1.837 nieuwe beschrijvingen werden aangemaakt. De rest van de boeken werd toegevoegd als bijkomend exemplaar bij een bestaand record.

Het grootste deel van de verwerkte exemplaren bevindt zich in de erfgoedcollectie van de Openbare Bibliotheek in Brugge, waar STCV aan de slag was. Daarnaast zijn de mooie jaarcijfers zeker ook te danken aan de vele samenwerkingen. Zo zijn er de STCV-projectfases in externe instellingen zoals het Stadsarchief Turnhout, het Museum Plantin-Moretus, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Stadsarchief Oudenaarde en de Folger Shakespeare Library (Washington).

Anderzijds zijn er ook de bijdragen aan STCV door de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de Maurits Sabbebibliotheek en de Centrale Bibliotheek van  de KU Leuven, en de Universiteitsbibliotheek Gent, allen partners van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Op 31 december 2013 bevatte de STCV-databank in totaal 19.870 editiebeschrijvingen, gebaseerd op 35.008 exemplaren.

20.000 beschrijvingen: een nieuwe mijlpaal

Naast eigen invoer en samenwerkingen, worden er ook af en toe boeken toegevoegd door STCV-catalografen waar de gelegenheid zich voordoet. Zo werden er eerder deze maand 6 zeldzame werken beschreven in New York uit de collectie van The Morgan Library & Museum (ook gekend als de Pierpont Morgan Library). Ze werden allen gedrukt door Dirk Martens aan het einde van de 15de en het begin van de 16de eeuw, eerst in zijn werkplaats in Aalst en later in Antwerpen en Leuven. Met deze toevoeging heeft STCV alvast de mijlpaal van 20.000 beschrijvingen behaald - een mooie start van het jaar!

grafiek aantal STCV beschrijvingen per decennium

Dit voorbeeld toont ook de diversiteit aan van het beschikbare materiaal in de Short Title Catalogus Vlaanderen. Hoewel aanvankelijk de focus lag op boeken uit de 17de eeuw, zijn de criteria al enkele jaren veel breder, namelijk werken gedrukt in Vlaanderen vóór 1801. Aan het einde van 2013 zag de spreiding van de databank er als volgt uit: 58% van het beschreven materiaal  werd gedrukt in de 17de eeuw, zo'n 36% in de 18de eeuw, en ca. 6% in de 16de eeuw. Wie wil weten wat er waar al verwerkt is voor STCV, kan altijd terecht op onze overzichtspagina.

• 03-02-2014
  • Susanna De Schepper (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)