Doeboek muzikaal erfgoed online

Fichebak

Partituren, opnames, foto’s, programmaboekjes en affiches, uniformen, facturen, beleidsplannen en subsidiedossiers, contracten, repetitieschema’s of instrumenten: documenten en objecten zijn een vaste waarde binnen elke professionele en vrijwillige organisatie. Je bezit rekken en kasten vol erfgoed dat informeert, bewijst, inspireert, ondersteunt, identificeert, herinnert ... Dit erfgoed verbergt een rijkdom aan mogelijkheden, die je wil koesteren en bewaren. Maar zorg dragen voor die documenten en objecten roept vaak heel wat vragen op.

Over erfgoedzorg verschenen de voorbije jaren een groot aantal publicaties. Veel literatuur is helaas weinig afgestemd op de werking van muziekorganisaties en op de specifieke problemen van muzikaal erfgoed. Door de massa’s adviezen dreig je overweldigd te raken en een richtlijnen toepassen op je eigen situatie is niet altijd evident.

Resonant publiceert daarom zijn online Doeboek, een praktische gids voor muziekorganisaties waarin alle belangrijke vragen rond erfgoedzorg aan bod komen: hoe kan je erfgoed toegankelijker maken, duurzaam bewaren en gebruiken? Door de antwoorden in drie categorieën (basis, wenselijk en optimaal) in te delen, brengen ze nuance aan in de vele aanbevelingen en vaak (semi-)wetenschappelijke richtlijnen die je in de literatuur kan vinden. Niet elk probleem is tenslotte even problematisch en niet elke oplossing even haalbaar. Net zoals één vraag doorgaans meerdere antwoorden kan krijgen.

Op dit moment verschenen alvast concrete tips rond het thema duurzaam bewaren. Hoe kan je de houdbaarheidsdatum van documenten en objecten verlengen, zonder onmiddellijk je toevlucht te nemen tot zuurvrije archiefdozen en zonder ingewikkelde software op je digitale bestanden los te laten? Welke beslissingen in de keuze en inrichting van de bewaarruimte zijn doorslaggevend? De thema’s 'erfgoed toegankelijk maken en gebruiken' en tal van praktijkvoorbeelden volgen later.

Het Doeboek richt zich zowel naar professionele als vrijwillige muziekorganisaties die het noorden kwijt zijn, een extra duwtje in de rug nodig hebben of ervan overtuigd zijn dat zorg dragen voor je erfgoed eenvoudig begint.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 28-06-2014
  • |
  • Eva Wuyts ()