Crowdfunding voor het gebedenboek van Maria van Gelre

Johan Oosterman in de Staatsbibliotheek Berlijn

Sinds eind 2013 werden in Vlaanderen en Brussel dankzij boekensteun.be negen conserveringsprojecten voor historische boeken of handschriften gefinancierd. In Nederland wil mediëvist Johan Oosterman het gebedenboek van hertogin Maria van Gelre via een soortgelijk crowdfundingproject restaureren.

Red het gebedenboek van Maria van Gelre

Johan Oosterman is hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij voert onderzoek naar de grootste kunstschat uit middeleeuws Gelderland, het gebedenboek van hertogin Maria van Gelre, in 2015 exact zeshonderd jaar oud. Helaas is het boek door eeuwen van gebruik zo kwetsbaar en beschadigd geraakt dat het niet meer bestudeerd kan worden. Het ligt opgesloten in een doos in de Staatbibliotheek in Berlijn.

Oosterman wil 25.000 euro bij elkaar crowdfunden om het boek te laten restaureren en weer toegankelijk te maken. Tegelijk met de restauratie zal uitgebreid onderzoek plaatsvinden naar de inhoud van het boek. Want het roept nog veel onbeantwoorde vragen op. Hoe is bijvoorbeeld het gemaakt? Waarom koos Maria voor teksten in de landstaal en niet voor het veel gebruikelijker Latijn? Wat voor gebeden bevat het? Hoe staat het met de devotionele cultuur rond 1400? En met het culturele klimaat aan het begin het van de vijftiende eeuw?

Geïnteresseerden kunnen het project steunen met bijdragen van 15 tot en met 1000 euro. Beloningen variëren van een digitale scan met toelichting, een speciale lezing tot een reis naar Berlijn, waar het gebedenboek in de Staatsbibliotheek ligt. Behalve dat het geld oplevert is het project ook bedoeld om het brede publiek op een andere manier bij wetenschap te betrekken. Als de restauratie doorgaat zal het projectteam voortdurend laten zien hoe het onderzoek zich ontwikkelt. Het publiek zal kunnen meekijken tijdens de restauratie, en via lezingen en seminars op de hoogte worden gehouden.

video bekijken op YouTube

Boekensteun

De Radboud Universiteit maakt voor haar inzamelactie niet gebruik van een crowdfundingplatform maar richtte een eigen digitale infrastructuur in. In Vlaanderen en Brussel kunnen erfgoedinstellingen dankzij het platform boekensteun.be van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek eenvoudig een eigen crowdfundingactie opstarten. Hebt u een concreet idee voor een crowdfundingproject of gewoon een vraag? Neem dan zeker contact met ons op!

• 11-03-2015
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)