Abraham zet gedigitaliseerde Belgische kranten op de kaart

Kaart van Vlaanderen met lijstje van kranten bestemd voor Zottegem

Als hulpmiddel bij het behoud van historische nieuwsbladen werkt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek sinds 2007 aan krantencatalogus Abraham. Daarin is het krantenbezit geregistreerd van Vlaamse erfgoedbibliotheken, archieven, musea en lokale erfgoedverenigingen. De databank bevat meer dan 7200 verschillende titels uit 103 instellingen.

Startpunt voor historische kranten online

Als kranten worden gedigitaliseerd nemen we dat op in de catalogus. Op die manier is Abraham een handig vertrekpunt geworden voor iedereen die op zoek is naar historische kranten die online raadpleegbaar zijn.

Vandaag vindt u bij al 17% van de kranten links naar websites waarop gedigitaliseerde edities te vinden zijn. Samen goed voor honderdduizenden pagina's nieuws van gisteren.

Nieuws van de Groote Oorlog

Abraham speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling Nieuws van de Groote Oorlog, het Vlaamse digitaliseringsproject voor oorlogskranten uit 1914-1918. Dankzij de databank was het mogelijk om snel te bepalen wie in Vlaanderen kranten uit de Eerste Wereldoorlog bewaarde. De databank werd bovendien verrijkt met honderden nog onbekende krantentitels.

Inmiddels hebben we links opgenomen naar alle kranten die door Nieuws van de Groote Oorlog zijn gedigitaliseerd. Speciaal voor dit project hebben we ze letterlijk op de kaart gezet. Op zoek naar kranten uit de Eerste Wereldoorlog voor uw stad, dorp of streek? U vindt ze gemakkelijk via krantencatalogus.be/nieuwsvandegrooteoorlog.

• 18-12-2015
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)