Oudste verluchte handschrift uit de Lage Landen online

Verluchte pagina

Samen met het Imaging Lab van de KU Leuven en met Illuminare, het studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst, heeft de stad Maaseik de Codex Eyckensis gedigitaliseerd op ultrahoge resolutie.

Vroeg-Karolingisch evangelieboek

De Codex Eyckensis is een achtste-eeuws evangelieboek dat wordt bewaard in de Kerkschat van Maaseik. Het is een uitzonderlijke getuige van de vroegste artistieke manuscripten en van de religieuze cultuur in de Lage Landen. Het is het oudste verluchte boek uit de Benelux.

De vroeg-Karolingische codex werd rond 760 vervaardigd, vermoedelijk in het scriptorium van de Abdij van Echternach. Daarna verhuisde de heilige Willibrordus het naar de Abdij van Aldeneik. Daar werd het vereerd binnen de cultus van de heiligen Harlindis en Relindis. Sinds 1571 ligt het in de crypte van de Sint-Catharinakerk in Maaseik.

Hoogtechnologische digitalisering

Het handschrift is van groot belang als cultureel-erfgoed en voor onderzoekers. Daarom is het gedigitaliseerd op zeer hoge resolutie. In de Sint-Catharinakerk werd een mobiel digitaliseringslabo opgebouwd, zodat het handschrift ter plaatse gefotografeerd kon worden. Ook een tiende-eeuws evangeliarium van de Musea Maaseik ging onder de lens.

De digitale beelden worden duurzaam bewaard in het Rosetta-systeem voor bestandsarchivering van de KU Leuven. Het handschrift is via internet ontsloten met de zogenaamde 'mirador viewer'. Die maakt het mogelijk om pagina's in detail te bekijken en om beelden in een werkomgeving naast elkaar te plaatsen.

Bekijk de handschriften

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 07-01-2016
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)