We wensen je een warme eindejaarstijd en een waardevol nieuwjaar!

In 2020 lanceren we Medieval Manuscripts in Flemish Collections, een geïllustreerde databank die – naar analogie met initiatieven in andere Europese landen – middeleeuwse handschriften centraal toegankelijk maakt. De focus ligt op handgeschreven boeken uit de periode 600 - 1600 die in Vlaamse erfgoedinstellingen worden bewaard. We stellen alle gegevens vrij beschikbaar voor de cultureel-erfgoedgemeenschap in Vlaanderen en daarbuiten.

Andere tijden

In de middeleeuwen vinden we slachttaferelen in de iconografie van de werkzaamheden die bij de wintermaanden horen. Bijna elk gezin onderhield een varken als levend spaarpotje, ook als men in de stad woonde. In de donkerste maanden van het jaar werd het gemeste varken geslacht. Zo was er wintervoorraad, met speciale hapjes voor Kerstmis. De afgebeelde slachtmethodes zijn niet meer van deze tijd. Anderzijds hadden de middeleeuwse scharrelvarkens vaak een beter leven dan hun soortgenoten in de hedendaagse bio-industrie.

• 20-12-2019
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)