Webexpo Simon Stevin door Museum Plantin-Moretus

Titelpagina 'De Thiende' van Simon Stevin met logo Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus lanceert een nieuwe webexpo over het leven en het werk van wiskundig genie Simon Stevin. Stevin was één van de topauteurs van de Officina Plantiniana en is in 2020 precies 400 jaar overleden. Ontdek de webexpo nu op Google Arts & Culture.

Simon Stevin, homo universalis

In 1585 drukt Christoffel Plantijn een van de meest invloedrijke wiskundige werken van die tijd, De Thiendevan Bruggeling Simon Stevin. Stevin introduceert hiermee de decimale schrijfwijze waarmee berekeningen sterk vereenvoudigd worden. Daarna volgen nog vele publicaties van zijn hand. Bijna allemaal gedrukt en uitgegeven door Plantijn.

Wist je dat De Thiendeniemand minder dan Thomas Jefferson, voormalig president van de Verenigde Staten, inspireert bij het vastleggen van de dollar? Jefferson wil de munt indelen volgens het decimale stelsel. Hij verwijst in zijn verdediging naar het werk van Stevin. Zijn opzet lukt. Meer verhalen en weetjes ontdek je in de webexpo van Museum Plantin-Moretus op Google Arts & Culture.

• 20-05-2020
  • Ine Calmeyn (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)