Gezocht: vrijwilligers om lokale persgeschiedenis op de kaart te zetten

tekst oproep in krant

Ben jij gepassioneerd door geschiedenis? Wil je meer weten over de lokale en regionale pers uit jouw streek? Dan ben jij de geknipte persoon om de krantencatalogus Abraham mee te helpen versterken!

Abraham. Catalogus van Belgische kranten is een project van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en wordt uitgevoerd in samenwerking met meer dan honderd erfgoedorganisaties in Vlaanderen. 

Abraham nu

Abraham geeft een overzicht van Belgische kranten in Vlaams bezit. De catalogus helpt onderzoekers, studenten, lokale historici, genealogen en andere geïnteresseerden hun weg te vinden naar relevante historische kranten. 

De informatie die je vandaag in Abraham vindt, registreren we voornamelijk uit bestaande krantencollecties in Vlaanderen. Krantentitels waarvan weinig tot geen exemplaren overblijven, ontbreken nog in Abraham. De ontbrekende titels gaan meestal om lokale of regionale kranten die een korte looptijd hadden en waarvan we het bestaan enkel kunnen kennen doordat ze vermeld zijn in andere bronnen. 

Om een volledig en gedetailleerd beeld van de geschiedenis van de Belgische pers te geven, moeten we ons wenden tot andere bronnen, zoals betrouwbare publicaties over persgeschiedenis. Daarbij kunnen we de hulp van vrijwilligers goed gebruiken.

Naar wie zijn we op zoek?

We zoeken mensen die zich graag willen inzetten  om hun lokale en regionale persgeschiedenis op de kaart te zetten. Voorkennis over dit onderwerp is niet vereist. Oog voor detail en nauwkeurig werk leveren is van belang. Basiskennis van Microsoft Excel is mooi meegenomen.

Vrouw lees boek aan laptopHoe kan je ons bijstaan?

Samen zoeken we interessante bronnen op maat van jouw interesse en woonplaats. Na een korte training van een uur (op afstand via een videogesprek) ga je aan de slag met de nodige informatie uit de bronnen te halen. Die zet je in een Excel-sjabloon om te worden opgenomen in de krantencatalogus. Zo help je om de lokale pers uit jouw regio duidelijker in beeld te brengen in Abraham. Je wordt begeleid door projectmedewerker Pernille De Wilde.

Wat gebeurt er met de informatie?

De informatie die je levert wordt gepubliceerd in Abraham, de overkoepelende catalogus van meer dan 100 krantencollecties door Vlaanderen, en in UniCat, het portaal van Belgische wetenschappelijke bibliotheken. Daarnaast integreren we de gegevens in het International Coalition on Newspapers, een internationale databank over kranten uit 170 landen. Zo maken we samen deze historische informatie toegankelijk voor zowel lokale geïnteresseerden als (inter)nationale onderzoekers. 


Heb je interesse? Contacteer Pernille op pernille@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be voor meer informatie.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 29-06-2020
  • |
  • Pernille De Wilde (Vlaamse Erfgoedbiblioteken)