Updates MARCXML van Abraham en STCV

De data van krantencatalogus Abraham en STCV, de bibliografie van het handgedrukte boek in Vlaanderen zijn open beschikbaar in meerdere formaten: MARCXML, CATXML, CSV en SQLite. Voor het MARCXML-formaat is er nu gedetailleerde documentatie beschikbaar. De MARCXML van Abraham werd bovendien uitgebreid met de nodige velden.

In cijfers en codes

STCV bevat vandaag 25.740 records en 50.083 holdings, en de MARCXML-export krijgt een maandelijkse update. In Abraham zijn er momenteel 8.582 records en 18.928 holdings, en is er wekelijks verse MARCXML. Door voortdurende registratie groeien de catalogi bijna dagelijks.

Vanaf nu bevat de Abraham-export ook extra gegevens, waaronder de frequentie van de uitgave (code 310), alternatieve titels (code 246) en korte beschrijvingen (code 520). Deze verbetering is onderdeel van de actualisering van de export waar we de laatste weken samen met Anet aan hebben gewerkt. Daarnaast zijn de verwoordingen van interne codes nu ook duidelijker en is er een consequenter gebruik van het Engels als documentatietaal.

Open data

De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken publiceert haar databanken onder een Public Domain Mark of een CC0-verklaring. Dat betekent dat alle gegevens vrij mogen worden gebruikt, zonder enige beperking. Alle details over de downloads vind je terug op de opendatapagina's van Abraham en STCV. De overzichtslijsten van de gebruikte MARC21-codes kan je raadplegen in de handleidingen van STCV en Abraham.

Heb je vragen over de datasets of de formaten? Stel ze stcv@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be of abraham@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 10-09-2020
  • |
  • Astrid Berwouts (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)