Abraham, nu ook met voorpagina's

Afbeelding van een voorpagina in de Abraham-catalogus

Onze nieuwste aanvulling al opgemerkt? Wie door Abraham grasduint zal zien dat bij steeds meer kranten een afbeelding van de voorpagina pronkt. Zo krijg je niet alleen een idee van hoe de krant eruit zag, maar zie je ook meteen dat er edities online staan.

In totaal is de databank al meer dan 1400 illustratieve voorpagina's rijk en we werken eraan om dit aantal nog te laten groeien. In de records vind je behalve een afbeelding uiteraard ook links terug naar de online platforms waar je integrale edities van de krant kan lezen.

De voorpagina's zijn zichtbaar in de zoekresultaten en in de records zelf. Qua visie, aanpak en lay-out lieten we ons inspireren door een andere databank van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken: STCV, die al twintig jaar foto's van titelpagina's en andere bibliografisch relevante onderdelen van oude drukken ontsluit.

Per gedigitaliseerde krant verschijnt in Abraham meestal één voorpagina die als voorbeeld dient. Maar vaak veranderde de lay-out van een krant doorheen de tijd. In dat geval nemen we soms meerdere voorpagina’s op. Kijk maar eens hoe de krant Burgerwelzyn in het jaar 1858 volledig anders was dan in 1914.

Hoe geraakten de voorpagina’s in de catalogus?

We vroegen aan vijftien samenwerkingspartners met digitaal krantenbezit in Abraham of we gedigitaliseerde voorpagina’s uit hun collecties mochten gebruiken. We zijn blij met de overweldigend positieve respons die we daarop kregen. Collega's van DIVA, Liberas en de Openbare Bibliotheek Brugge hebben ons zelf scans van voorpagina’s bezorgd. Voor andere, zoals Historische Kranten Ieper/Poperinge/Diksmuide en Openbare Bibliotheek Oostende, hebben we gebruik gemaakt van de mogelijkheden om de afbeeldingen zelf te downloaden. 

Meemoo, Vlaams instituut voor het archief, zorgde voor een IIIF-manifest waarmee we vlot 890 voorpagina uit Nieuws van de Groote Oorlog konden verwerken. De gedigitaliseerde kranten in deze collectie zijn afkomstig van dertien Vlaamse erfgoedinstellingen en worden door meemoo duurzaam bewaard en ontsloten.

Na het verzamelen van de beelden van de verschillende platforms en organisaties volgde het proces om de voorpagina’s klaar te maken voor de krantencatalogus. We gaven ze consequente bestandsnamen, sneden ze bij en maakten afgeleiden op een lagere resolutie. Onze technische partner Anet deed de nodige aanpassingen aan de databank om het uploaden en de weergave van de afbeeldingen mogelijk te maken.

Abraham 2020

De voorpagina's in de catalogus zijn een realisatie van Abraham 2020. Nieuw leven voor oud nieuws, een tweejarig project gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Dankzij de medewerking van de Abraham-partners bevat de catalogus nu ook heel wat visuele informatie over kranten in Vlaamse erfgoedinstellingen. En de databank ziet er meteen een pak levendiger uit!

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 29-10-2020
  • |
  • Astrid Berwouts (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)