Praktische workshop Transkribus

Logo Transkribus met historisch document en een jackalope

Heb je een collectie historische tekstdocumenten gedigitaliseerd en wil je de omgezette bewerkbare tekst optimaliseren? Dan is Transkribus het ideale platform voor jou. Op 19 oktober leer je er meer over tijdens de workshop die meemoo organiseert in samenwerking met MoMu en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken.

Wat?

Transkribus voert tekstherkenning, beeldanalyse en structuurherkenning uit op gedrukte en handgeschreven historische documenten. Het grote voordeel? Het platform faciliteert niet alleen (automatische) transcriptie, maar maakt het ook mogelijk om coöperatief te werken aan één document of project.

De achterliggende technologie werkt op basis van AI (Artificial Intelligence) en machine learning: aan de hand van jouw data kan je zowel HTR (Handwritten Text Recognition) als lay-outanalysemodellen trainen. Hoe meer en hoe rijker de ingegeven data, hoe beter het model presteert en hoe betrouwbaarder het resultaat dus wordt. Deze modellen kunnen dan met de Transkribus-community gedeeld worden. Zo kan je ervoor kiezen om reeds ontwikkelde modellen te gebruiken of zelf een nieuw model te trainen.

Door onze ervaring met Transkribus in de projecten Nieuwe Tijdingen en de digitalisering van het Melijn-archief, weten MoMu, de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en meemoo hoe de vork in de steel zit. Die kennis delen we graag met jou en andere cultureelerfgoedorganisaties.

Voor wie?

Deze hands-on workshop is interessant voor alle cultureelerfgoedorganisaties die tekstdocumenten digitaliseren én de gedigitaliseerde documenten met behulp van OCR (Optical Character Recognition) of HTR willen omzetten in computerleesbare tekst. Wil je bestaande OCR-teksten optimaliseren? Ook dat maakt Transkribus mogelijk. Je krijgt een basisopleiding in het gebruik van het platform van a tot z.

Programma

10 – 10.30u: verwelkoming en introductie tot Transkribus (Amber Tillemans)

10.30 – 10.45u: opladen van gedigitaliseerde tekstbestanden (Montaine Denys en Astrid Vergauwe)

10.45 – 11.30u: lay-outanalyse (Montaine Denys en Astrid Vergauwe)

11.30 – 11.45u: korte pauze

11.45 – 12.30u: transcriptie van handgeschreven en gedrukte teksten (Montaine Denys en Amber Tillemans)

12.30 – 13.15u: middagpauze

13.15 – 13.30u: Transkribus als samenwerkingsplatform (Montaine Denys)

13.30 – 13.45u: export van transcriptieresultaten (Amber Tillemans)

13.45 – 14.45u: trainen van Transkribus en reeds beschikbare modellen (Amber Tillemans)

14.45 – 15u: korte rondvraag en afsluiting (Astrid Vergauwe)

15 – 16.30u: geleid bezoek aan vernieuwd MoMu (optioneel)

Praktische informatie

De workshop vindt plaats in het MoMu (Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen) op dinsdag 19 oktober, van 10u tot 15u. Aansluitend heb je de mogelijkheid om met een gids het vernieuwde MoMu te bezoeken.

Deelname is gratis, maar inschrijving via de website van meemoo is vereist.

Vergeet niet je eigen laptop mee te brengen en vooraf een Transkribus-account aan te maken. Dat doe je via deze link

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 15-09-2021
  • |
  • Montaine Denys (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)