BoekenOverleg
Het Vlaams Fonds voor de Letteren nam in 2007 het voortouw om de partijen die zich bezig houden met het boek, literatuur en lezen in een structureel overleg samen te brengen. Dat overleg werd het BoekenOverleg gedoopt. Het doel van dit overlegplatform is om te werken aan een overkoepelend langetermijnbeleid, gesteund op gemeenschappelijke belangen.
In het BoekenOverleg, dat jaarlijks drie- tot viermaal samenkomt, zitten vertegenwoordigers van alle belangrijke partners in het boekenvak: auteurs, uitgevers, openbare en erfgoedbibliotheken, erfgoedzorgers, leesbevorderaars, boekverkopers, beroepsorganisaties, etc. Hoofddoelstelling is dat de boekensector tegenover externe partners (politiek, andere sectoren en betrokkenen) zo mogelijk met één stem spreekt, wat die stem krachtiger maakt. Daarnaast wisselen de deelnemers aan het BoekenOverleg informatie uit over hun activiteiten en projecten.
De Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw maakt deel uit van het BoekenOverleg, die als volgt is samengesteld:
- Erfgoed boek en letteren: Vlaamse Erfgoedbibliotheek; KANTL; Letterenhuis
- Bibliotheeksector: Cultuurconnect; Luisterpunt; VVBAD
- Auteursbelangen: Vlaamse Auteurs Vereniging
- Onderwijs: CANON Cultuurcel
- Commerciële boekensector: Boek.be; Vlaamse Uitgevers Vereniging; Vereniging Vlaamse Boekverkopers; Verenigde Boeken Importeurs
- Leesbevordering: Iedereen Leest
- Literair middenveld: Behoud de Begeerte; Passa Porta; PEN Vlaanderen; Poëziecentrum; Schrijverspodium; Stripgids
- Vlaams Fonds voor de Letteren
- Creatief Schrijven
Staat van het boek
Sinds 2011 organiseert het Boekenoverleg jaarlijks De staat van het boek, een ontmoetingsmoment voor auteurs, vormgevers, uitgevers, boekverkopers, bibliothecarissen, opiniemakers, beheersvennootschappen, organisatoren van literaire evenementen, politici, beleidsverantwoordelijken en lezers.
Memoranda
Het BoekenOverleg levert actief input voor beleidsontwikkeling op Vlaams, Federaal en Europees niveau. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het Letterenhuis leveren daarbij steeds een bijdrage rond erfgoed. Het BoekenOverleg publiceerde deze memoranda: